четвер, 22 березня 2012 00:30

Скажений собака покусав чотирьох школярів

— Уже при в'їзді в сусіднє село табличку "Карантин" причепили. Усіх котів та собак щепити від сказу треба, — говорить 20 березня сільський голова Уїздців 54-річний Олександр Стернійчук. — А все через того пса — покусав трьох дітей ні з того ні з сього.

Минулого вівторка, 13 березня, в селі Кунин Здолбунівського району Рівненщини втік із буди собака. Гумка півроку жила у родині Кондрачуків. Була спокійна, тому діти її не боялися. Однак того дня несподівано напала на сусіда — 10-річного Максима Рудика. Той саме зайшов у двір.

— Чось учепилася мені в ногу. Боліло не сильно. Я так і не поняв, чого Гумка на мене кинулася, — розповідає хлопець. — Нормальна собачка була, ластилася. Любила, щоб її по голові гладили.

Максим побіг додому, а власниця собаки 39-річна Людмила загнала Гумку до хліва і зачинила там. Тварина просиділа під замком цілий день. Тоді її випустили, бо просилася надвір.

Одразу ж кинулася на доньку господині 14-річну Олену та іншого сусіда, семикласника 12-річного Дениса. Дівчина спробувала прив'язати собаку, але Гумка її вкусила. Гризнула за ногу і хлопця.

Лише після цього власники запідозрили, що псина могла сказитися. Зовні не видавалася хворою, лише стала агресивна.

— Підозр не було ніяких, бо діти почувалися добре — апетит, сон, ніякої температури, — говорить матір. — Але я покликала мисливців, щоб застрелили собачку. Ранки від укусів ми продезінфікували. Поїхали у п'ятницю до райлікарні на уколи.

Кондрачуки живуть на вул. Гора, що неподалік насадженого лісу. Кажуть, останніми роками в ньому розвелося багато лисиць. Одна з них могла заразити Гумку, яка часто бігала вулицею. Щеплення від сказу їй не робили.

Олена Кондрачук та її сусіди зараз у травматологічному відділенні райлікарні. Школярі отримують антирабічну вакцину — для профілактики сказу. Загрози їхньому здоров'ю немає.

— У суботу до нас звернувся ще один хлопчик, покусаний цим псом. Усі постраждалі отримають по шість ін'єкцій. Їх роблять по графіку з певним проміжком. Останню зробимо на 90-й день, — говорить завідувач відділення Олексій Ясен, 63 роки. — У нас народ звик не реагувати на дрібні укуси. Завжди думають, що пронесе. Але якщо вас покусав собака, то обов'язково прийдіть до лікаря на щеплення. До цього місце укусу треба промити мильною водою і змастити йодом.

Сказ може убити людину за тиждень. Інкубаційний період хвороби триває від кількох тижнів до року. Коли проявляються клінічні ознаки водобоязні, врятувати хворого неможливо.

Продавати тварин заборонили на два місяці

Сьомий день лікують від сказу трьох дітей з однієї родини в Житомирській обласній лікарні — 10-річного та 1-річного хлопчиків і дівчинку 5-ти років.

— Ще 6 березня батьки купили їм на місцевому Житньому ринку в центрі міста хом'ячка. Через два дні він покусав дітей, за тиждень — помер. У нього виявили сказ, — каже Сергій Уланов з обласного управління надзвичайних ситуацій.

Продавати тварин на Житньому ринку заборонили на два місяці. Санстанція з'ясовує, від кого гризун підчепив небезпечну хворобу.

У Житомирській області це перший випадок, коли хом'як хворіє на сказ.

— Було таке, що торік у місті хтось на двері будинку підвісив скажену лисицю. Три роки тому на околиці виявили домашнього собаку зі сказом, — додає Уланов.

Зараз ви читаєте новину «Скажений собака покусав чотирьох школярів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі