четвер, 25 червня 2009 19:31

Шість зубрів із Німеччини завезли у Карпати

До національного парку "Сколівські бескиди" у Карпатах завезли шістьох зубрів із Німеччини. Цей вид тварин вимирає. У парку є ще шість особин, вісім — у мисливському господарстві "Стир".

— Три самки і троє самців — біловезько-кавказької родовідної лінії, — каже 53-річний Василь Пандерич, директор "Сколівських бескидів". — Цих тварин занесено до Червоної книги. Звір має важити до тонни. Вага прибулих самок сягає 700–750 кілограмів, однієї — 250. Дворічних самців — 200-300.

Аби зберігся вид, стадо потребує свіжої крові. У ньому має бути принаймні 50 особин. Перших тварин у парк завезли 1965 року.

— Зубри вимирають на всій Землі, тому науковцям однаково, де їх розмножувати. Приїхали з Фонду охорони великих рослиноїдних ссавців. Подивилися, що умови в нас нормальні, дали грошей на транспортування, закупівлю, будівництво вольєрів. У Німеччині вид вироджується, бо збудували автобани, для тварин немає місця. А наші ліси годяться.

Завезених зубрів триматимуть шість-десять місяців у вольєрі. Коли звикнуть до місцевих, усіх випустять на волю.

На початку червня 10 зубрів відпустили у "Стирі".

— Вони так гарно виходили, що я аж сльози втирав — дуже царствена тварина, — розповідає директор парку Петро Гарасимчук, 59 років. — Самка має роги, закручені досередини, вона веде стадо. Старші ідуть по боках, молодші — всередині. Ми привезли на "випускний" дітей зі шкіл, бо де ще зубрів побачать?

Лісники кажуть, зубри схожі на корів. Самки народжують одне-двоє телят на два роки. У господарстві їх частують кам"яною сіллю. Тварина неагресивна, але людей уникає, погладити її не можна.

Щороку науковці довозитимуть до "Сколівських бескидів" по шість-вісім зубрів. Розраховують, що за кілька років у Карпатах буде півсотні цих тварин, і стадо оновлюватиметься самостійно.

Зубр коштує близько 28–30 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Шість зубрів із Німеччини завезли у Карпати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі