пʼятниця, 20 грудня 2019 00:10

Севастополь позбавлять особливого статусу

Анексований Севастополь планують позбавити спеціального юридичного статусу, який прописаний у Конституції України. Згідно з ним — це єдине місто, в якому була іноземна військова база та здійснювалося пряме управління зі столиці.

Статус місто отримало за часів Радянського Союзу. Тоді підпорядковувалося напряму військовому керівництву. Після розпаду СРСР Україна підписала угоду про базування тут Чорноморського флоту РФ.

— В незалежній Україні особливий статус Севастополя використовувався не для того, щоб створити якісь переваги для місцевого самоврядування, а для того, щоб обмежити їх, — каже політичний експерт 52-річний Віталій Портников.

Зміни можуть мати негативні наслідки, каже колишній представник президента України в Криму 38-річний Борис Бабін:

— В усіх міжнародних документах окупований півострів позначений як "Автономна Республіка Крим та місто Севастополь". Прибирання згадки про Севастополь тепер слід пояснити нашим зовнішнім партнерам і третім, нейтральним державам.

— Ми домовилися при підготовці законопроекту до другого читання внести поправку в перехідні положення, яка визначить, що зміни статусу Севастополя відбудуться після його деокупації, — каже 48-річний Богдан Яременко, депутат фракції "Слуга народу".

Зараз ви читаєте новину «Севастополь позбавлять особливого статусу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі