четвер, 29 жовтня 2020 00:05

Серце прооперували без жодного розрізу

У Львівській клінічній лікарні швидкої допомоги 80-річній жінці замінили клапан серця. Операцію провели без жодного розрізу.

— Пацієнтка потрапила до нас із набряком у ногах і рідиною в легенях, — говорить головний лікар Олег Самчук, 34 роки. — Діагностували критичний аортальний стеноз (звуження отвору біля клапана, що заважає нормальному відтоку крові. — ГПУ). Стан пацієнтки не дозволяв провести хірургічного втручання.

Без заміни клапана прожила б кілька місяців, кажуть медики.

— Через вік він у неї "закам'янів". Серце не могло прокачувати кров, працювало з потрійним навантаженням, страждали всі органи, — додає ­Самчук.

Штучний клапан за кошти лікарні замовили з-за кордону. Операцію провели фахівці Центру серця та судин під контролем професора Марека Григера з Польщі. Через маленький прокол у шкірі лікарі ввели протез до стегнової артерії, а потім — у серце. Операція вартувала майже 1 млн грн. Подібні в Україні проводять рідко.

Зараз ви читаєте новину «Серце прооперували без жодного розрізу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі