середа, 28 серпня 2013 06:45

Сеанс у соляній кімнаті триває 40 хвилин

Автор: Фото: Олена ДЗІК
  Петро Кучер, Мирослава Безкоровайна та Марія Кривецька проходять безкоштовний сеанс реабілітації у соляній кімнаті в Тернополі
Петро Кучер, Мирослава Безкоровайна та Марія Кривецька проходять безкоштовний сеанс реабілітації у соляній кімнаті в Тернополі

Першу в Україні соціальну соляну кімнату відкрили 22 серпня в Тернополі. Її обладнали у приміщенні управління соціальної політики міськради на вул. Лисенка, 8. Для цього привезли 500 кг морської солі. Послуги пацієнтам надають безкоштовно.

Галокамеру розмістили в невеликій кімнаті на 9 "квадратів". Великі брили солі поклали уздовж однієї стіни, біля другої встановили піраміду із соляних цеглин. На столі, оздобленому сіллю, поставили дві соляні лампи.

У кімнаті п'ять крісел. Зайняті два. 68-річна Мирослава Безкоровайна та Марія Кривецька, 64 роки, чекають на початок сеансу.

— Я незряча, то з колежанкою сюди прийшла, — каже Мирослава Миколаївна. — Сіль дуже добре на бронхи. Колись була в соляній кімнаті у санаторії в Заліщиках. Але то дуже далеко. А я маю часті бронхіти, пару разів на рік хворію. Дуже хотілося б, щоб і очний кабінет тут був.

— А я раніше приходила сюда до терапевта, на ароматерапію, у перукарню, — говорить Марія Василівна. У поліклініку мені тяжко ходити, та процедури мушу приймати. Бо кашляю і зиму, й літо. То добре, шо тепер появилася така соляна кімната. Лікування дороге, а так вже буде легше.

Заходить 47-річний Петро Кучер, сідає на вільний стілець.

— Два з половиною роки тому в мене був інсульт. А торік я почав ходити в центр на реабілітацію. Уже рухаюся без палички. Соляні процедури приписали для зниження тиску, — розповідає.

Перед початком сеансу в кімнаті вимикають світло. Горять лише соляні лампи на столі. Звучить релаксуюча музика — звуки природи.

Сеанси в соляній кімнаті рекомендують людям із захворюваннями легенів, верхніх дихальних шляхів, вегето-судинною дистонією, хворобами шкіри та для покращення роботи серцево-судинної й імунної систем.

— До відкриття галокамери спонукали відвідувачі. Люди розказували, що їм тут хотілось би, — каже 37-річна Марія Чашка, начальник управління соціальної політики. — Сьогодні при територіальному центрі отримують постійні й періодичні послуги понад 1000 громадян. Ті, хто ще не стоїть на обліку, також можуть проходити тут реабілітацію. Треба прийти до нас і написати заяву. Крім того, мати при собі документи — паспорт і пенсійне посвідчення або посвідку інваліда.

Кімната працюватиме щодня з 8.00 до 17.15. Сеанс триває 40 хв. В одному курсі їх 10. Тривалість лікування визначає лікар.

Зараз ви читаєте новину «Сеанс у соляній кімнаті триває 40 хвилин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі