пʼятниця, 11 листопада 2016 05:30

"Садовий не йде на контакт"

— За трагедію на Грибовицькому звалищі обласна прокуратура взялася серйозно. Але ближче до закінчення розслідування слідчі заговорили устами львівського міського голови Андрія Садового. Виглядає так, ніби домовилися, — каже депутат Жовківської райради Львівщини Ігор Муравський, 46 років.

Минулого тижня прокуратура області завершила розслідування трагедії на сміттєзвалищі поблизу села Великі Грибовичі неподалік Львова.

30 травня полігон загорівся. Під час гасіння стався зсув сміття. Загинули троє рятувальників і еколог. Винними слідчі назвали керівників комунального підприємства "Збиранка" — колишнього директора Богдана Горбаля, його заступника Бориса Плашенка і начальника звалища Олександра Куприча. Також оголосили підозру начальнику управління житлового господарства Львівської міськради Юрію Гольцю. Він мав контролювати діяльність "Збиранки".

— Слідчі активно займаються керівниками комунального підприємства — Горбалем і його підопічними. Вони винні, бо виконували команди, які їм давало керівництво. Вказівки йшли за підписом міськради.

Чому не притягають до відповідальності Андрія Садового?

— Кажуть, ніби всі розпорядження комунальникам давали усно і тепер важко щось довести. Але насправді багато документів щодо смітника йшли з підписом міського голови. Варто лише підняти папери, за якими на рекультивацію звалища виділяли великі гроші. Але вони відмивалися, тому результатів немає. Враховуючи це — ­дивно, що мера навіть не допитали.

Чи потраплять до в'язниці обвинувачені комунальники?

— Важко сказати, як піде суд. Один із загиблих рятувальників — мій друг. Його родичі налаштовані категорично: винні мають сісти. Якщо щось піде не так, звертатимемося до Генеральної прокуратури. Справа може дійти і до Європейського суду.

Що робити зі сміттєзвалищем?

— Воно повинно нормально запрацювати. Але там має стояти сучасна дамба для очищення інфільтратів, що забруднюють річку Західний Буг. За 5—10 років у регіоні мають з'явитися заводи для спалювання відходів. Зараз цим питанням займаємося у співпраці із владою області. Андрій Садовий на контакт не йде. Хоча ми готові спілкуватися за умови, що міські чиновники звільняться і на їхнє місце прийде інша команда.

Натомість міська рада оголосила конкурс на фірму, яка сортуватиме сміття. Але там стільки пунктів, що ніхто відбір не пройде.

Зараз ви читаєте новину «"Садовий не йде на контакт"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі