понеділок, 02 березня 2009 19:31

Робітники Херсонського машзаводу захопили обласну владу

Учора 150 робітників Херсонського машинобудівного заводу відмовилися виходити з приміщення обласної державної адміністрації.

О восьмій ранку до будівлі місцевої влади прийшло 300 людей. Минулої п"ятниці губернатор Херсонщини Борис Сіленков призначив їм зустріч на 9.30 у понеділок. Робітники хотіли поговорити про виплату заборгованості. О дев"ятій ранку охорона впустила всіх прибулих до малої зали на першому поверсі. Борис Сіленков прийшов туди о пів на десяту.

— Це — сидяча забастовка. У нас настрої бойові, збираємося тут ночувати. Єдина проблема, що у нас немає харчів. Чого вирішили не виходити звідси? Бо Сіленков сказав: "Грошей зараз нема, завод не може працювати". А люди  розлютовані. Вимагали в нього гроші, які обіцяли заплатити у лютому. А їх досі нема, — розповів "ГПУ" вчора в обід телефоном Леонід Немчонок, 42 роки, керівник незалежної профспілки Херсонського заводу.

Робітники погрожують, що "житимуть і ночуватимуть", доки влада не запустить завод.

На першому поверсі немає їдальні. Аби купити поїсти, люди почали ближче до обіду виходити на вулицю повз охорону. Назад охоронці тих робітників не впускали. У малій залі, яка має понад 100 кв. м площі, сиділо у верхньому одязі близько 150 осіб. Мали з собою плакати. На одному з них напис: "Влада не діє, прокуратура не працює, суди куплені!" Робітники передавали колегам через вікно пиріжки та гарячий чай.

Леонід Немчонок розповів, що минулої п"ятниці від серцевої недостатності помер Іван Кришталь, 62-річний токар машзаводу:

— А що ж ви думаєте? Людині п"ять місяців не виплачували зарплату! У нього не було за що навіть ліків купити! Нормально харчуватися теж не міг. Постійні стреси, страх втратити роботу.

Люди звинувачують у смерті колеги власника підприємства — Олександра Олійника.

Олександр Децик, 30 років, працівник прес-служби облдержадміністрації, каже "ГПУ", що губернатор дозволив робітникам проводити акцію на першому поверсі:

— Борис Сіленков не проти акції робітників. Каже: "Якщо хочете, то залишайтеся". Але немає механізму виплати зарплати. Той варіант, який пропонувала облдержадміністрація, депутати облради не затвердили. Була пропозиція замовити заводу виготовлення кількох комбайнів, оплатити цю роботу, аби було з чого платити зарплату. В середу робітники запросили всіх депутатів облради на завод. Губернатор телефонував власникові заводу пану Олійнику в присутності робітників. Той сказав: зараз ведуться переговори в міністерстві.

Зі слів Олександра Немчонка, люди готові сидіти в облдержадміністрації щонайменше три доби.

Протести працівників заводу тривають із 3 лютого. Того дня вони захопили адміністративну будівлю підприємства. Воно заборгувало людям до 5,5 млн грн.

Два тижні тому Леонід Немчонок розповів "ГПУ", що власник заводу розрахувався з робітниками за вересень і частково за жовтень. Але вчора він сказав, що грошей у лютому так і не виплатили.

Зараз ви читаєте новину «Робітники Херсонського машзаводу захопили обласну владу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі