четвер, 18 лютого 2010 07:57

"Ви були на Місяці. Чи бачили там Бога"
5

Аліна Ігнатоль (зліва направо), Анастасія Волкова, Мар’яна Герц, Анатолій Полак йдуть додому після занять у школі села Лохово Мукачівського району Закарпаття. 1964 року школу побудували за гроші колгоспу імені Мічуріна, який раніше носив назву ”Червоний ж
Фото: фото: Сніжана РУСИН
Ольга Куцкір готує овочевий суп на обід. У селі її запрошують на весілля готувати короваї
Петро та Марія Бігунці тримають онуків Ірину та Богдана. У вересні 2009 року в них було ”золоте весілля”
88-річний Юрій Росул прибирає сніг біля воріт. Він найстаріший житель села. За радянської влади працював  головою колгоспу ”Червоний жовтень”
Раніше село Лохово називали Логово, бо в цих місцях було лігвище вовків

Село Лохово Мукачівського району Закарпаття розташоване за 10 км від автотраси Київ–Чоп. У ньому живуть 1200 людей. Чимало виїхали на заробітки в Росію, Грецію, Португалію, Чехію. Решта працюють у селі або їздять на роботу в Мукачеве.

Війт Петро Куцкір, 54 роки, показує будинок найстаршого жителя 88-річного Юрія Росула. Той живе в центрі села. Із будки вискакує чорний пес. Юрій Миколайович тримає саморобну дерев"яну лопату. Відгрібає із стежки сніг.

— Я закончив дисять народних класів, — розповідає Юрій Росул. — Позад того ходив служити: мало по жидах, мало по панах. Принесу, напрімер, жандарці (дружині жандарма. — "ГПУ") води до хати, вона дасть дві коруни. У той час за такі гроші мож було купити кіло гірінків (оселедцю. — "ГПУ"). Кому треба було — помагав корови дозирати. 1943-го пішов у армію, воював за мадярів. Додому вертався через Кавказ і Урал, там у руських у плєну сидів. 1949-го женився на Олені, три роки як у землі лежить, царство юй небесноє. Народили трьох дітей. Як їх звуть? Так як у селі дітей називали: Іван, Юрко та й Свєта. Типирь маю чотирьох унуків, а й єдного правнука. У совєтські часи я робив у бібліотеці, потом був головою колгозу "Червений жовтень", бригадиром, головою виконкому. Заробив на пинзію 650 гривників.

На сусідній вулиці ховають колишнього вчителя — 78-річного Кирила Малешка. Біля двору зібралися понад 100 людей.

— То мій друг був, — опускає очі 79-річний Петро Бігунець. Знімає чорний капелюх.

— Маріє, приймай гостей, — гукає дружину з вулиці. 78-річна Марія Бігунець виносить на поріг віник. Допомагає обтрусити із взуття сніг.

— Я вчителька колишня, — сідає за стіл. — Учила біологію. Один раз цілу ніч проплакала, бо моїм учням інша вчителька двійки за чверть наклала. Із моїм Петром мались ме шістьох дітей. Але двоє померли.

— Ми з Марією зробили за одну нічку п"ятирічку, — жартує господар.

— Дурноє не говори, — відказує Марія.

— Дай я буду розказувати, — перебиває Петро Васильович. — А ти потом добавиш. Я вчив у школі фізику, а по сумісництву був фотокореспондентом газети "Прапор перемоги". Із Нілом Армстронґом за руку здоровкався. Астронавт приїжджав у Мукачеве, виступав перед відпочиваючими санаторію "Карпати". Я тоді в нього спитав: "Ви були на Місяці. Чи бачили там Бога?" Ніл відказав: "Не бачив, але, очевидно, Бог десь таки є". А ще спитав, як виглядає із Місяця Земля. Сказав, що так само як і Місяць із Землі, лиш мало більше.

Вулицею йде в теплій хустці 50-річна Наталія Корж. Вона медсестра в дільничній лікарні.

— Наталку селяни жартома називають доктор Квін, як у фільмі однойменному, бо шустра, — розказує війт. — Зранку її бачу в одному селі, а ввечері в іншому.

— Пробігаю пішки за день по 10–15 кілометрів, — каже Наталія Корж. — Одному капельницю треба покласти, іншому тиск поміряти, третьому — укол дати. Знаю кожного в селі, діагнози напам"ять можу назвати.

У центрі села стоїть дитсадок, розрахований на 40 дітей. Тепер там виховують 52.

— А ще 80 дітей сидять удома, бо в садку немає місця, — говорить війт. — Грошей на будівництво нового у бюджеті нема.

"У нашому селі стояла орда Батия"

— Уперше про наше село згадують у пам"ятках за 1241 рік, — розповідає війт Петро Куцкір, 54 роки. — У селі стояла орда Батия. За селом є поле, яке називають Батиєвим. Переказують, що в нас утопили Батия в бочці з квашеною капустою. Він справді помер у наших краях.

Спочатку поселення називали Логово, бо в цих місцях було лігвище вовків.

— Пізніше, за мадярів, село назвали Берег-Севлюш, що означає виноградний берег. А як прийшла радянська влада, село знову перейменували. Тільки замість букви "г" поклали "х". Образливе слово "лох" з"явилося пізніше, на початку 1990-х. Мене інколи питають: "Ви з того села, де лохи живуть?" Я кажу: "Ні, з того, де можна лоханутися". Лохами сьогодні називають тих, що держать пальці вєєром, а простих людей наших я не чув, щоб лохами обзивали.

Зараз ви читаєте новину «"Ви були на Місяці. Чи бачили там Бога"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі