пʼятниця, 02 квітня 2010 07:16

П"ятиденній дівчинці зробили операцію на серці

Ганні Шубіній зробили операцію на серці на п"ятий день після народження. Лікарі Донецького інституту невідкладної і відновної хірургії ім. Гусака виявили в неї рідкісну форму вродженої вади серця.

17-рiчна Яна Шубiна із села Віролюбівка Костянтинiвського району на Донеччині 12 лютого в районному пологовому народила дочку.

— УЗД не показувало відхилень. Народила я нормально. Дівчинка вагою 3350 грамів і зростом 52 сантиметри. А коли мені принесли донечку, у неї шкіра була синювата. Вона почала задихатися, — згадує Яна Шубiна. Говорить російською.

— Черговий лікар-неонатолог — молодець. Вчасно запідозрила, що в малої вада серця, — розповідає кардіохірург 36-річний Ігор Мокрик. Він очолює відділення дитячої кардіохірургії в інституті ім. Гусака. — Лікарка подзвонила увечері у п"ятницю. А наступного дня дитину доставили до нас у клініку санітарною авіацією. У дівчинки виявили аномалію Ебштейна. Її прооперували через три дні.

Під керівництвом Мокрика працювали 12 лікарів. Після операції дитину вивезли з розкритою грудиною. Зашили через три дні, коли переконалися, що "відремонтоване" серце працює.

— Я в коридорі молилася всі чотири години, доки йшла операція, — розповідає бабуся дівчинки Раїса Володимирівна, 39 рокiв. — З операційної вийшов лікар. По його очах зрозуміла, що все пройшло вдало. Зараз Ганнуся багато спить, їсть мамине молоко і майже не плаче.

Кардіохірург на картинці в медичному посібнику показує, яким має бути нормальне серце.

— Така вроджена вада зустрічається дуже рідко — один відсоток серед інших серцевих патологій. У новонароджених — найбільш рідкісна і складна форма хвороби. У дівчинки не працювала права частина серця. Ми спеціальною "латкою" вимкнули ту частину з кровообігу. І встановили протез, який спрямовує кров у легені. Вимкнення з кровообігу непрацюючої частини називають методом Сарнса.

Американський кардіохірург Вон Сарнс працює в дитячому госпіталі Лос-Анджелеса. Перші операції зробив у 1980-х.

— Є кілька способів лікування цієї вади. В Україні досі оперували за іншим методом. Мого столичного вчителя професора Василя Лазоришинця вважають одним із кращих фахівців. Більше, ніж в інституті Амосова, таких операцій зробили тільки французи. Але по Сарнсу — це перша операція в Україні. Такі патології трапляються вкрай рідко, і зазвичай хворі у тяжкому стані, їх не встигають довезти в Київ, — говорить Ігор Мокрик.

Торік у столиці прооперували двох дітей з аномалією Ебштейна. Одна померла.

Через півроку Ганні Шубіній зроблять другу операцію. А в 2,5 року — третю, завершальну. Медикаменти для дівчинки брали з резервів інституту. Сім"я не платила за лікування.

Дитину вивезли з розкритою грудиною. Зашили через три дні

— Операції на серці дітям робимо безкоштовно, — каже Ігор Мокрик.

Він народився і вчився в Тернополі, захистив дисертацію в Італії — має європейський диплом магістра. Шість років пропрацював в столичному інституті Амосова. У Донецьк переїхав 2007 року. Планує створити дитячий кардіоцентр.

Вагітним радить консультуватися в кардіохірурга. Особливо тим, у кого в родині були подібні проблеми. Коли є підозра на ваду серця, дитині необхідно зробити УЗД в перші години після народження.

Дзвонити в інститут ім. Гусака можна за тел. 062 389 03 24.



З аномалією Ебштейна народжується одна дитина на 200 тисяч


Аномалія Ебштейна належить до рідкісних вроджених вад серця. Вперше її описав 1866 року німецький патологоанатом Вільгельм Ебштейн.

При цій хворобі зміщений правий клапан. Правий шлуночок стає меншим і подає мало крові в легені. Виникає серцева недостатність. Близько 30% хворих помирають у дитячому віці. До 50 років доживають 5%. Більше половини хворих ідуть із життя раптово. У новонароджених спостерігається синюшність і пришвидшене дихання.

З аномалією Ебштейна народжується одна дитина на 200 тис. пологів. Торік в Україні на світ з"явилося понад 518 тис. дітей.

Зараз ви читаєте новину «П"ятиденній дівчинці зробили операцію на серці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі