середа, 11 серпня 2010 05:27

П"ятеро дельфінів викинулися на берег

Із 5 по 10 серпня у кримському селищі Орлівка під Севастополем на берег викинулися п"ятеро дельфінів.

— Внуки бегали смотреть, — розповідає місцева 64-річна Марія Степанюк. — Дельфіни викидаються на берег, завалюються на бік і помирають. Сусід дзвонив у морську лабораторію. Там сказали, через спеку. Вода у морі прогрілася, сірководень піднімається. Тварини не витримують.

— Это байки. Сероводород к этому не имеет никакого отношения, — каже кримський зоолог 34-річний Олександр Калугін. — Ми пробували повертати дельфінів у море. Брали їх на катер, плили на глибину. Через кілька годин ті знову викидалися. Я хотів поміряти температуру хворому дельфіну-білобочці. Стояв по пояс у воді, притримував його руками. Тварина не опиралася, доки голова була повернута до берега. Як тільки повертав морду в бік моря, він усіма силами рвався до суші.

Олександр 10 років досліджує дельфінів. Каже, 2000-го на берег викинуло одну-дві тварини.

— Хвилі приносили лише хворих чи ослаблених. Торік викинулося півсотні, - каже Сергій Кривохижин, директор кримської лабораторії "Брема". У деяких тварин шкіра була вкрита виразками, внутрішні органи ушкоджені. Мертвих тварин досліджували в лабораторії. Можливо, в організмах є морбілівірусна інфекція, яка уражає нервову систему. Тварина стає неврівноваженою, кружляє на місці.

Зі слів зоолога, у бухтах Севастополя вміст ртуті вп"ятеро перевищує допустимі межі, миш"яку — в 50 разів, отрутохімікатів — у 500. Уміст шкідливих речовин у воді у 1000 разів вищий від норми. Це вже не морська вода, а хімічний розчин, каже Олександр.

У Чорному морі живуть дельфіни трьох видів: азовки, афаліни і білобочки. Перші викидаються найчастіше.

Зараз ви читаєте новину «П"ятеро дельфінів викинулися на берег». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі