четвер, 04 січня 2018 07:50

П'ять з половиною годин чоловік тримав заручників у відділенні Укрпошти

Автор: www.newsroom.kh.ua
  Харків’янин Володимир Безух тримав у заручниках дев’ятеро людей.  На суді своєї провини не визнав
Харків’янин Володимир Безух тримав у заручниках дев’ятеро людей. На суді своєї провини не визнав

30 грудня близько 14:40 невідомий у масці забарикадувався у будівлі відділення Укрпошти на вул. Шевченка у Харкові. В заручники взяв дев'ятьох людей, двоє з них — діти.

Жодних вимог не висував. Казав, що має вибухівку. На місце приїхали два десятки патрулів поліції, рятувальники, бійці корпусу оперативно-раптової дії. Територію навколо двоповерхового будинку пошти оточили. Рух машин на прилеглих вулицях зупинили. До дверей підійшла група поліцейських-переговорників.

— Упізнав нападника — це Вовка Безух. Ми в школі разом училися. Живе неподалік. У нього постійно якісь нав'язливі ідеї були. 2006-го балотувався у мери Харкова, на шоу екстрасенсів їздив. Те, що він ніс на пошті, це галюциногенний брєд. Схоже, був під чимось. Доки його не відпустило, не могли до нього достукатися, — каже психолог Вадим Безуглий, брав участь у переговорах.

Близько 18:00 з чорного входу пошти вийшли дві дитини та три жінки.

— Нас отпустили. Меня, девочку Веронику, наших мам и еще одну тетю, — каже 11-річний Андрій. — Той чоловік казав, що хворіє. Пропонував нам чай, каву. Говорив, щоб його знімали на мобільні телефони і скрізь поширювали. У нього до пояса щось прикріплено, яскраво світиться.

Того ж дня в інтернеті з'явилося відео з кімнати Укрпошти, де перебували заручники. На ньому біля дерев'яного столу стоїть чоловік у темно-сірій кофті, на поясі — прилади із проводами. Посередині світиться яскрава синя лампочка.

— Тут более 10 веществ разных. Когда у меня рука устанет, я должен буду переключиться. У меня есть для этого специальная педалька, — пояснює бранцям чоловік.

О 20:17 у приміщенні до вікна підбігла жінка й почала енергійно махати руками. Правоохоронці почали штурм. Заручників забрали до лікарні на ­огляд. Нападника затримали. Ним виявився харків'янин 40-річний Володимир Безух.

— Он жив-здоров, получил небольшие повреждения в ходе задержания и столкновения с одним из заложников, — каже Олег Бех із Харківської обласної поліції. — Після затримання в чоловіка взяли аналізи на вміст алкогольних і наркотичних речовин.

— Він у мене із добрим серцем. Але буває дуже агресивний, — каже мати затриманого Марія Безух, 72 роки. — Володя психічно хворий. У нього справка є. Коли був школярем, я його лікувала. Закінчив тільки чотири класи. Який діагноз — не знаю, він зашифрований. Через це не може влаштуватися на нормальну роботу, а тільки підсобником на будівництві чи грузчиком. А він хоче бути значимим. Останнім часом купляв якісь таблетки — по 25 гривень пачка. Одразу вип'є п'ять штук і стає тихий. Питала, чи не наркотики. Відповів, щоб не мішалась. А восени прийшла поліція. Знайшла в нього стеблину коноплі. Завели справу. Він тоді взагалі збісився. Бігав із ножем, кидався. Сусідам вікна побив — думав, то вони на нього заяву написали. Я викликала двічі "швидку". Санітари приїжджали, та нічого не робили. Кажуть, він сам має підписати згоду їхати в психлікарню.

31 грудня об 11:30 автозак із затриманим Володимиром Безухом під'їхав до будівлі Київського райсуду Харкова. У Безуха на голові біла пов'язка, його травмували під час затримання. Своєї провини не визнає.

— Я не хотів нікого захоп­лювати. Попередньо зайшов на пошту, дізнався, що короткий день. Купив муляж вибухівки й повернувся. А там люди. Ну то вирішив, хай вже так буде. Хотів, щоб мене почули, — каже Володимир Безух.

— Що саме? — запитує суддя.

— Я зареєструвався перед тим у соцмережах. Хотів завантажити відео, тоді б ви всі побачили!

— Що саме?

— Ви не зрозумієте. Вам пояснювати, все одно що пальцем по воді.

Володимира Безуха взяли під варту на 60 діб без права внесення застави.

Зараз ви читаєте новину «П'ять з половиною годин чоловік тримав заручників у відділенні Укрпошти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі