четвер, 31 березня 2011 01:30

Проти добудови атомної станції виступають у Хмельницькому

Автор: фото: Михайло ПЕРКОВ
  Активісти всеукраїнського об’єднання ”Свобода” збирають у понеділок на вулиці Кам’янецькій у Хмельницьку підписи проти будівництва третього та четвертого реактора атомної електростанції. Вирішили робити це після вибуху на станції ”Фукусіма-1” в Японії
Активісти всеукраїнського об’єднання ”Свобода” збирають у понеділок на вулиці Кам’янецькій у Хмельницьку підписи проти будівництва третього та четвертого реактора атомної електростанції. Вирішили робити це після вибуху на станції ”Фукусіма-1” в Японії

"Свободівці" у Хмельницькому збирають підписи проти добудови третього та четвертого енергоблоків на місцевій атомній електростанції. Почали минулого четверга. Мають 7 тис. Аби привернути увагу до проблеми, одягнули костюми хімічного захисту. Намети розбили у центрі міста.

— Минулими вихідними до акції долучилися усі міста області, — розповідає 30-річний Олександр Самчишин, заступник голови обласної організації "Свобода". — Було десь 50 палаток. У подальшому нас планує підтримати Рівненська область.

У понеділок до намету на вул. Кам'янецька підходить 73-річна Зінаїда Золотарьова. Ставить підпис, в іншій графі пише свою адресу.

— Я проти добудови тих блоків. Це вредить і атомосфері, і людям. Є ж альтернативні джерела енергії. Нехай держава туди і вкладає гроші.

Протестні настрої активізувалися після вибуху на японських атомних станціях.

— Японські енергоблоки розташовані на узбережжі, самі блоки там малопотужні. Для охолодження реакторів воду підкачують прямо з океану, — каже еколог 60-річний Юрій Рєзніков. — На Хмельниччині води не вистачить не лише на екстрене підкачування. За нормальних умов, більше ніж два блоки просто нічим охолоджувати. Взагалі, будувати ядерний об'єкт на наших чорноземах — чистої води афера.

Торік 9 червня кабінет міністрів і уряд Російської Федерації підписали рамкову угоду про добудову третього і четвертого енергоблоків Хмельницької атомної електростанції. Використовуватимуть російські кредитні кошти. Наприкінці квітня на Хмельниччині проведуть громадські слухання щодо будівництва.

Атомники вважають, що реактори безпечні, хоч і не заперечують певних труднощів при їх добудові.

— Ситуація, яка зараз розвивається на АЕС у Японії, ніколи у нас не зможе повторитися, — запевняє Юрій Недашковський, президент "Енергоатому". Ця компанія оцінює вартість будівництва енергоблоків у 33 млрд грн.

Зводити реактори на ХАЕС почали 1985 року. Припинили після аварії у Чорнобилі.

— Виникають сумніви і щодо довговічності та надійності наявних конструкцій, які не консервувалися й простояли під відкритим небом чверть століття, — каже Олександр Самчишин. — Значна частина їх була пошкоджена пожежею 1989 року. А багато приміщень, що знаходяться нижче нульової відмітки, залило водою. Спроби використати ці конструкції виглядають як спекуляція безпекою людей.

Збір підписів завершать напередодні 25-ї річниці Чорнобильської трагедії.

Зараз ви читаєте новину «Проти добудови атомної станції виступають у Хмельницькому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі