пʼятниця, 05 жовтня 2018 00:40

"Привіз 300 кілограмів масла. Мужики розвантажили й переклали у свої машини"

— Картофель из Волновахи возят, мясо — из Курахово, помидоры из Херсона. В Донецке плюются при виде российских товаров — безвкусные, некачественные и дорогие, — каже донеччанка Вік­торія Макуш, 45 років.

Гуртову торгівлю з окупова­ними територіями в березні 2017 року заборонила Рада національної безпеки та оборони. Створили гуманітарно-­логістичні центри. Там жителі непідконтрольних районів можуть купувати українські товари. Одна людина має дозвіл провезти не більш як 150 кг на суму 20 тис. грн. Беруть продукти, одяг, будівельні матеріали, побутову хімію та техніку.

В уряді готові послабити торговельну блокаду окупованої частини Донбасу.

— Розглядаємо можливість спростити ввезення, — заявив 46-річний Вадим Черниш, міністр у справах тимчасово окупованих територій. — Потрібно відійти від принципу дозволених товарів. Скласти перелік заборонених.

Зараз не можна ввозити товари військового чи подвійного призначення.

З України в невизнані республіки везуть м'ясо, овочі, одяг, техніку, алкоголь. Побутову техніку, садові чи будівельні інструменти можна брати в одному екземплярі.

— В августе ездила к родителям в Макеевку. Покупала им украинские конфеты, колбасу, сыр. Они очень недовольны тем, что продают там, — все, как резиновое, — розповідає Ксенія, 23 роки. Прізвища просить не вказувати. — Тато просив болгарку. Її придбала в Слов'янську. На пропускному пункті українські прикордонники попросили чек, пропустили. А терористи відібрали. Сказали, що це зброя. У людини, яка проходила за мною, конфіскували маленький телевізор, який віз батькам.

Хто мешкає біля кордону з Росією, їздить за товарами туди. Однак жаліються на жорсткий прикордонний контроль.

— При перетині діють російські правила. Заборонено везти техніку без чеків і документів, їжу можна брати тільки суху, — говорить Вікторія Макуш. — Якщо 2015-го полиці магазинів дійсно були порожні, то зараз у Донецьку є, що купити. Але дорого. Ціни на техніку, косметику на 30 відсотків вищі. За дорогими речами краще їхати в Україну. Головне — мати чеки. Найдорожче треба запхати на дно сумки. Часто її оглядають тільки зверху, однак все залежить від настрою оглядача. Якщо він не в гуморі — відібрати можуть усе.

З окупованого Донбасу везуть переважно цигарки та алкоголь. Він на чверть дешевший, ніж в Україні.

— Водії попереджають, що українські прикордонники негативно реагують на акцизні наклейки "ДНР", — каже 26-річний Валерій Чабаненко з міста Покровськ на Донеччині.

На лінії розмежування діють чотири гуманітарно-логістичних центри при контрольно-­пропускних пунктах. "Майорськ", "Зайцеве", "Новотроїцьке" — на Донеччині. У Станиці Луганській — на Луганщині.

— Там продають в основному продукти та одяг. Люди часто замовляють харчі оптом, — каже житель Горлівки. Ім'я просить не називати. Розмовляє російською. — Останній раз привіз 300 кілограмів масла. Завіз на Майорськ, прийшли мужики, розвантажили й переклали у свої машини. Їхня бригадирша розплатилася. Вигідно завозити м'ясо — на ньому можна 8 тисяч рублів (3,4 тис. грн. — ГПУ) за одну ніч заробити.

Логістичні центри використовують також контрабандисти — для доставки великих партій товару на окупований Донбас.

— Вантажівка привозить продукцію в центр. Місцеві приходять групами, забирають і передають на окуповані території, — розповідає Дмитро Снєгірьов, 46 років, голова громадської організації "Права справа". — Тягнуть на собі, "кравчучками", візками. За це бойовики їм платять.

Вантаж перекладають у мікроавтобуси з пасажирами.

— Це в прямій зоні видимості, навпроти укріп­лень бойовиків, під їхнім контролем, — пояснює 39-річний Володимир Весьолкін, керівник військово-­цивільної адміністрації селища Зайцеве на Донеччині. — Тобто вони, нібито, вже продали товар. Повертаються знову. І так — кілька разів на день.

3 200 000 осіб проживають на окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Такі дані наводять в моніторинговій місії ООН з прав людини.

2,3 мільярда гривень щороку перевозять громадяни через контрольно-пропускні пункти в'їзду та виїзду з окупованих територій. Про це повідомляє Георгій Тука, заступник міністра з питань окупованих територій.

У Крим везуть дешевий алкоголь

З окупованого Донбасу в Крим везуть алкоголь та заморожені продукти. Також органічну хімію, папір і картон, вироби з пластмаси, запчастини для авто, мийні засоби, косметику.

Найбільш популярна — горілка з луганського заводу "Луга-Нова" та донецького "Олімпа". Має акцизні марки ДНР і ЛНР. Ціна від 150 рублів — 65 грн.

Офіційно 2017 року зафіксовано 226 торгових операцій між анексованим Кримом та окупованими територіями, за даними Федеральної митної служби Росії.

Зараз ви читаєте новину «"Привіз 300 кілограмів масла. Мужики розвантажили й переклали у свої машини"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі