четвер, 14 січня 2021 00:31

При інфаркті "швидка" має приїхати протягом 20 хвилин

В Україні змінилися правила надання екстреної медичної допомоги. Набула чинності постанова Кабміну від 16 грудня.

— До кінця 2020-го місто мало привілей і для екстрених випадків час доїзду був на рівні 10 хвилин. У село їхали 20. Ці рамки зняли, — каже керівник експертного відділу з екстреної медицини Міністерства охорони здоров'я Олександр Данилюк, 32 роки. — Невідкладні стани розділили на дві категорії — критичні й екстрені. У першу входять ті, які тут і зараз загрожують життю пацієнта — ознаки клінічної смерті, падіння з висоти, ДТП тощо. Є норматив доїзду — 10 хвилин. Поки що це нереально. Але до цього маємо прагнути.

Друга категорія — екстрені виклики: ускладнене дихання, біль за грудиною, непритомність, судоми, блювота кров'ю, гострий біль у животі, зовнішня кровотеча. Також апендицит, холецистит, гострі хірургічні патології, інфаркт, інсульт, ускладнений ковід. Якщо ­бригада приїде протягом 20 хвилин — життю пацієнта нічого не загрожуватиме.

Зміна правил допоможе медикам правильно визначати пріоритети.

— Раніше на всі випадки виїжджали в порядку звернень. Бригада могла поїхати на апендицит, коли гине постраждалий в аварії, — продовжує Данилюк. — Є ще неекстрені випадки, що не потребують виїзду бригади — висока температура, ГРВІ, неускладнений ковід, підвищений тиск. Таких пацієнтів скеровують до сімейного лікаря. У позаробочий час — до чергового медзакладу. Якщо ці дві опції виконати неможливо, то протягом доби виїде "швидка".

Коли бригада не приїжджає, можна скаржитися на гарячі лінію МОЗу за номером 0(800) 505 201. Для питань по коронавірусу діє телефон 0(800) 60 20 19.

Зараз ви читаєте новину «При інфаркті "швидка" має приїхати протягом 20 хвилин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі