пʼятниця, 17 листопада 2017 00:25

Дозволять пересаджувати нирки від нерідних донорів

Із наступного року в Україні стартує програма з пересадки нирки хворим від нерідних померлих людей. Зараз дозволена трансплантація лише від родичів.

Дозволи проводити такі операції отримали вже п'ять лікарень. Лікарі-реаніматологи навчатимуться на кількатижневих курсах в академії післядипломної освіти. У медзаклади закуплять апаратуру, що визначатиме смерть мозку. Коштує до $3 тис. — близько 70 тис. грн.

— Забрати нирки можна буде в людини, в якої помер мозок, — каже Уляна Супрун, 54 роки, виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я.

Українці змушені їздити на операції в Білорусь, Польщу, Німеччину чи Ізраїль.

— Там серед донорів є люди, які згодилися на це ще до смерті, — продовжує Уляна Супрун. — Створимо список реципієнтів. Лікар говоритиме з родичами наших донорів, показуватиме докази смерті мозку. Тільки тоді шукатимуть людину, якій можна передати орган. Нирки перевозитимуть і в інші міста. Над цим працюватиме ціла команда. Україні варто розвивати трансплантацію. Ціни в нашій державі на операції значно нижчі, ніж у європейських країнах.

Щороку в Україні виникає потреба в пересадці приблизно 2 тис. нирок. Трансплантації серця потребують до 1 тис. осіб, печінки — 1,5 тис.

За рівнем розвитку трансплантології Україна посідає останнє місце в Європі, говорять експерти.

Зараз ви читаєте новину «Дозволять пересаджувати нирки від нерідних донорів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі