пʼятниця, 17 серпня 2007 07:02

Постійне проживання в Чехії дають через 2,5 року

Чеський уряд запровадив нові критерії в проекті "Відбір кваліфікованих іноземних працівників". Уже за 1,5–2,5 року роботи в Чехії його учасники зможуть подати заяву на постійне місце проживання. Тоді як інші іноземці мають право це зробити після п"яти років проживання у країні.

— Якщо людина має вищу освіту і, будучи учасником проекту, пропрацювала в Чехії півтора року, вона може подавати заяву на постійне місце проживання. Якщо ж без вищої освіти — тоді після двох із половиною років, — каже прес-секретар Міжнародної організації  міграції Наталія Кревцова.

Проект "Відбір кваліфікованих іноземних працівників" в Україні розпочався 1 січня минулого року. Основні критерії відбору — середня освіта, контракт із чеським роботодавцем та віза на три місяці з метою працевлаштування. За півтора року до Чехії виїхало 143 українця.

Найбільше тут потрібні медики, технологічні спеціалісти і фахівці в галузі високих технологій. Офіційна зарплата у країні — близько 200 євро. За контрактом зазвичай отримують 600–700 євро.

— Люди, які задіяні в проекті, мають такі ж права, як і чехи. Вони можуть брати кредит, купувати будинки, квартири, авто, — каже Кревцова.

Харків"янин Костянтин Тілікін уже давно в цьому проекті. До Чехії поїхав, щоб здобути досвід роботи програміста.

— Тут небагато програмістів. Узагалі, в Європі вже близько 30 років дефіцит на технічні спеціальності. — каже Тілікін. — Певний час тут потребували юристів та економістів. Тепер їх уже вдосталь.

— Через те, що Чехія ввійшла до Євросоюзу, багато чехів виїхали на Захід, — пояснює Кревцова. — Тепер тут потрібні кваліфіковані іноземні працівники.

Зараз ви читаєте новину «Постійне проживання в Чехії дають через 2,5 року ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі