пʼятниця, 09 лютого 2018 00:15

Портрет Дмитра Яроша роздали снайперам

7 лютого Оболонський райсуд Києва продовжив розгляд справи про державну зраду президента-втікача Віктора Януковича.

Свідчив Валентин Наливайченко. Із 24 лютого 2014-го до червня 2015 року очолював Службу безпеки України. А також Ігор Тенюх — колишній виконувач обов'язків міністра оборони.

— Янукович здав і Крим, і Україну свідомо. Тиску на нього не чинили. У грудні 2013 року в Україну приїжджали 30 російських генералів і офіцерів ФСБ. Були в центральному апараті СБУ. Уже тоді готували на нашій території російську агресію, — говорить 51-річний Валентин Наливайченко.

— До закінчення Революції гідності тут уже працювали групи ФСБ РФ. На Майдані з початку лютого майже кожну ніч проти нас виставляли озброєний спецназ зі знаками розрізнення "Беркуту". Серед них були переодягнені спецпризначенці з Російської Федерації. Свої шеврони накривали українським спецодягом. Російські офіцери приїжджали зі зброєю. Один із генералів — керівників СБУ часів Януковича возив по Києву Суркова (помічник президента Росії Владислав Сурков. — ГПУ). Снайперам були роздані портрети на знищення. Зокрема, Дмитра Яроша.

— Попередня влада готувала до здачі не тільки Крим, а пів-України, — розповідає на суді 59-річний Ігор Тенюх.

— Я оголосив негайне зібрання всіх Збройних сил і переведення їх у повну бойову готовність. Провів навчання. Перегрупував ЗСУ у відповідності з переміщенням і угрупованнями, які Росія розташовувала на кордонах з Україною, від Чернігова до Криму. Якби не підняли за два тижні всі наявні в нас військові сили, задумана Росією операція з бліцкригу була б успішною. І лінія так званих ОРДЛО (окремих районів Донецької та Луганської областей. — ГПУ) була б до Дніпра.

3 березня дав наказ на відкриття вогню по особах, які будуть перетинати лінію кордону військової частини. Ці команди не виконувалися. 3–4 березня я за дорученням виконувача обов'язків президента України Олександра Турчинова спілкувався з міністром оборони Росії Сергієм Шойгу. Сказав, щоб вони негайно відвели свої сили в пункти дислокації і не блокували частини та кораблі. Відповідь була: "Наших там немає, це все — самооборона".

Зараз ви читаєте новину «Портрет Дмитра Яроша роздали снайперам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі