вівторок, 01 жовтня 2019 07:05

Помер єдиний президент Криму

Автор: KRYMR.COM
  Юрій Мєшков 14 місяців був президентом Криму. У березні 1995 року Верховна Рада України скасувала цю посаду
Юрій Мєшков 14 місяців був президентом Криму. У березні 1995 року Верховна Рада України скасувала цю посаду

У реанімації Красногорської лікарні під Москвою від пневмонії помер політик Юрій Мєшков, 73 роки. Був першим і єдиним президентом Криму.

– 1 сентября папа полетел отдыхать в Турцию, — розповідає донька Маріанна Мєшкова. — Забронював номер, але його поселили в інший — класом нижче. Після сварки з працівниками в нього стався інсульт. Добу перебував у штучній комі. Після повернення додому потрапив до лікарні з пневмонією. Медики казали, що розвинулася на тлі інсульту. Тато хотів, щоб його поховали в Криму.

Мєшков народився у місті Синельниковому на Дніпропетровщині. Закінчив юридичний факультет Московського університету, працював слідчим у прокуратурі Криму, адвокатом. 1990-го став народним депутатом Кримської облради. Через чотири роки — першим і єдиним президентом Криму. Був проросійським кандидатом. У другому турі виборів отримав 72,9% голосів. Президентом пробув 14 місяців — у березні 1995-го Верховна Рада України скасувала цю посаду.

Після завершення кар'єри ­переїхав до Москви. Викладав. Часто їздив до Криму. В останні роки був в опозиції до російської влади. Заявляв, що призначені ними кримські політики забороняють йому вільно висловлювати проукраїнську позицію. У березні 2019-го Мєшкова заарештували на дві доби після спроби зустрітися з президентом РФ Володимиром Путіним.

Зараз ви читаєте новину «Помер єдиний президент Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі