неділя, 03 вересня 2006 17:06

Пограбували сільський музей Федора Решетникова

Сім картин відомого радянського художника Федора Решетникова вкрали минулої середи ввечері з музею в селі Сурсько-Литовське поблизу Дніпропетровська.

— Завідувачка музею мало не знепритомніла, коли вранці помітила, що картин немає, — журиться 47-річна Ольга Терентьєва, голова сільради Сурсько-Литовського. — Вона за день років на двадцять постаріла. 43 роки працювала в школі й музеї. Досі нічого схожого не траплялося.

Музей розміщений у приміщенні школи, тільки вхід має окремий. 20 картин Решетникова займали три кімнати. Грабіжники забрали "Військові ігри", "Голубий полудень", "Весняний струмок" та чотири натюрморти. Пробралися до музею через вікно. Решітки на вікнах злодіям не завадили — вони навіть не розпилювали замок на ґратах, а відкрили його. Можливо, сірниками, може, ключ підібрали — ці деталі встановить слідство.

— Це, очевидно, був хтось із місцевих, хто точно знав режим роботи музею, — бідкається Ольга Терентьєва. — Залізли до музею тоді, коли працівники вже розійшлися, а охоронець ще не прийшов.

Федір Решетников народився в Сурсько-Литовському 1906 року. Найвідоміша його картина, "Знову двійка", висить у Третяковській галереї у Москві. Художник малював з натури челюскінців, написав портрет "Генералісимус Й.В. Сталін". Заповідав передати частину робіт рідному селу. Музей у Сурсько-Литовському існує з 1956-го.

Музейники і мистецтвознавці тривожаться, що картини в невеликих музеях, які погано охороняються, крадуть дедалі частіше. У квітні з художнього музею в Яготині на Київщині зникли полотна Тетяни Яблонської, Миколи Глущенка та інших — всього 33 картини. 22 червня в Болотні Іванківського району Київської області пограбували приватний будинок родичів відомої художниці Марії Приймаченко.

Зараз ви читаєте новину «Пограбували сільський музей Федора Решетникова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі