вівторок, 02 лютого 2016 06:00

Подружжя померло від ускладнень після грипу

Автор: Таїса Олійник
 

Подружжя 38-річна Ірина й 45-річний Іван Беркутові з села Білоусівка Сокирянського району Чернівецької області померли від вірусної пневмонії. Недуга виникла як ускладнення після грипу А/H1N1. У них залишилося троє дітей. Найменша, 5-річна Марія, теж перехворіла. Дитину медики врятували.

— Родичі покійних розповідали, що жінка давно кашляла, але не зважала на це. 16 січня в неї піднялася температура, почала задихатися. По допомогу до медиків не звернулася, лікувалася народними методами, збивала температуру. 19 січня викликали "швидку". Одразу поклали в реанімацію, але ми були безсилі — тотальна двостороння пневмонія повністю зруйнувала легені. 20 січня жінка померла. До останньої хвилини була при свідомості. Все непокоїлася про дітей, — розповідає виконувач обов'язків головного лікаря Сокирянської райлікарні 40-річний Андріан Пижик. — Цього дня "швидка" привезла її чоловіка. Він був у ще гіршому стані — харкав кров'ю. 21 січня не стало і його. З вірусологічної лабораторії в Чернівцях прийшли результати аналізів — подружжя хворіло на "свинячий грип". Звідки він у них взявся, для нас загадка. Адже сім'я не дуже заможна, по закордонних країнах не мандрували. Вік — молодий. Якби вчасно звернулися, можливо, їх би врятували. Пацієнтам провели сильну терапію: три антибіотики, противірусний таміфлю. Медики обстежили дітей. Лише наймолодша хворіла. Але в дитини — звичайний грип.

Найстарша донька Беркутових 17-річна Любов Іванченко — заміжня, має дитину. 14-річний Олександр ходить у 9-й клас Білоусівської школи. Коли занедужали батьки, гостював у баби з дідом у місті Новодністровськ на Сокирянщині. Коли ховали батьків, найменша Марія була в реанімації обласної дитячої лікарні. Досі не знає про їхню смерть.

— Дівчинку привезли до нас у стані середньої тяжкості. Температура трималася на рівні 38,9 і вище, — каже Костянтин Коуц із Чернівецької обласної дитячої лікарні. — Одразу призначили таміфлю й загальний антибіотик. Її життю нічого не загрожує.

Зараз діти живуть у Новодністровську. Батьки Ірини Беркутової та сестра Олена оформляють опікунство над Олександром і Марією.

— Це була нормальна сім'я. На роботу добиралися в Новодністровськ, мали господарство. Не були багатіями, але й не бідували. На шматок хліба вистачало, дітей одягали-взували, — кажуть у Білоусівській середній школі. — Діти — позитивні, слухняні. Ірина й Іван жодних батьківських зборів не пропустили. Сашко — не відмінник, але й задніх не пасе. Хлопчина не має міцного здоров'я — часто хворіє застудами, грипом. У Новодністровську живе бабуся, на вихідні й свята катався до неї. Того разу його це врятувало. Нашу школу закрили на карантин, тому Сашка ще не бачили.

155 людей померло від грипу в Україні станом на 29 січня. Щодня від ускладнень і тяжкого перебігу помирають близько 10 осіб, стверджують у Міністерстві охорони здоров'я. З початку сезону на грип і гострі респіраторні інфекції перехворіли понад 3 мільйони українців. Найбільше — в Одеській, Вінницькій, Запорізькій і Рівненській областях.

Зараз ви читаєте новину «Подружжя померло від ускладнень після грипу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі