вівторок, 03 листопада 2015 06:40

"Піднімемо плату на тисячу, бо квартирантам лишили всю техніку"

— У Києві прожила все життя. Коли чоловік сказав про переїзд у 100-тисячне містечко, розплакалася. Думала, потраплю в село. Але зараз щаслива. Назад повертатися не хочу, — розповідає 28-річна Тетяна Шмигло. Чотири місяці тому з чоловіком 29-річним Олександром переїхали зі столиці до Ужгорода. Винаймають 2-поверховий будинок за кошти, що отримують з оренди власної двокімнатки в Солом'янському районі Києва. Обоє працюють у компанії з розроблення інформаційних технологій.

— Із майбутнім чоловіком познайомилася на першому курсі політехнічного інституту. Коли побралися, мої батьки переїхали на дачу під Києвом, квартиру лишили нам. Чоловік — спеціаліст із технічної підтримки, я — програміст. П'ять років пропрацювали в невеликій комп'ютерній фірмі у Святошинському районі. Мали сумарну зарплату — 19 тисяч гривень. Коштів вистачало на оплату комунальних послуг, двічі на місяць ходили в ресторани, раз на рік літали в Туреччину чи Єгипет. П'ять місяців тому чоловіку написав товариш з Ужгорода. Сказав, працює заступником директора комп'ютерної компанії, що виконує замовлення іноземних фірм. Запропонував переїзд обом. Пообіцяв гарну зарплату: мені 16 тисяч гривень, чоловікові — 17. Місяць думали. Переживала, що рідко бачитиму рідню. Саша переконав — якщо не сподобається, одразу повернемося назад.

Квартирантів у столичну квартиру знайшли через знайомих.

— Молода пара з 4-річною дитиною. У Києві жили три роки в іншій квартирі на Оболоні. Але господар вирішив продати житло й попросив їх з'їхати. Домовилися про 6 тисяч гривень плати на місяць і комуналку. З наступного року піднімемо плату на тисячу, бо квартирантам лишили всю техніку: комп'ютер, пральну машинку, мікрохвильовку. Кошти пересилають на мою картку. Їх вистачає на оренду в Ужгороді 2-поверхового будинку на чотири кімнати недалеко від центру. Такий у Києві вартує тисяч 20 на місяць. Навколо дому ростуть черешня, яблуні, груша. Чисте повітря. У столиці не могла заснути до другої ночі, вставати було важко, а тут без проблем піднімаюся о шостій. На роботу доїжджаємо максимум за 20 хвилин. Важко було пристосуватися перший місяць, сумувала за столицею, рідними і друзями. Потім занурилася в роботу й попустило. Квартиру не продаватимемо. Коли матимемо дітей — хочу, щоб навчалися в Києві.

32-річний Олег Кадилко переїхав із Києва до Полтави. Власну однокімнатку в Деснянському районі здає за 4,5 тис. грн на місяць.

— У Полтаві рік тому померла тітка. Дітей не мала, свою трикімнатну квартиру в заповіті лишила мені. Дуже простора, з високими стелями. Вирішив переїжджати. За столицю не тримався, бо останні три роки не було стабільної роботи. Працював і охоронцем в супермаркеті, і консультантом у магазині електроніки. Квартиранта знайшов через оголошення в інтернеті. Взяв у нього копію паспорта. Спершу думав брати 5 тисяч і комуналку, але чоловік наполягав на оформленні договору. Мені так невигідно, бо потрібно було би реєструватися в податковій і щомісяця платити податок. Сказав, що скину 500 гривень і домовимося без документів.

Чотири місяці живу в іншому місті, гроші за квартиру отримую регулярно. З них плачу тисячу гривень за комунальні. Вистачає ще погуляти й закупити продуктів. Тому постійної роботи не шукаю. Планую їздити в Київ до друзів раз на два місяці. Повертатися — ні, бо щоб там нормально жити, треба мати зарплату хоча б 10 тисяч у місяць.

1  162  000  000 гривень заробили 20,4 тис. киян, здаючи орендарям власні квартири, 2014 року. Більш як половина не звертаються до податкової з декларацією про додатковий дохід, не платять 15-відсоткового податку з отриманого доходу. Порушників розшукує фіскальна служба. Штраф — від 17 до 34 тис. грн. Сума залежить від площі житла.

Зараз ви читаєте новину «"Піднімемо плату на тисячу, бо квартирантам лишили всю техніку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі