пʼятниця, 30 березня 2018 05:10

"Майже половина полтавських випускників мають два дипломи"

Автор: Фото надане Надією Мякушко
  Надія Мякушко: ”При здобутті вищої освіти обов’язково треба опанувати хоча б одну іноземну мову і високий рівень знань у профільних айті-технологіях”
Надія Мякушко: ”При здобутті вищої освіти обов’язково треба опанувати хоча б одну іноземну мову і високий рівень знань у профільних айті-технологіях”

— Останні три-п'ять років в Україні говорять про потребу кваліфікованих робітників технічного фаху. Проте на Полтавщині кількість випускників за більшістю будівельних спеціальностей у два-три рази більша, ніж є вакансій. Торік до 200 таких працівників не знайшли роботи за фахом, — каже 61-річна Надія Мякушко, директор Полтавського інституту економіки і права університету "Україна". Розповідає про найбільш і найменш затребувані спеціальності в Україні.

Які спеціальності зараз популярні?

— Я орієнтуюся по запитах в інтернеті. На сайтах із пошуку роботи найбільша потреба у топ-менеджерах і фінансистах. На другому місці — кваліфіковані медсестри. На третьому — юристи, їх хочуть мати навіть невеликі фірми й фермерські господарства.

Буває, студенти відчувають, що обрана професія їм не підходить. Коли краще змінити спеціальність?

— Після другого курсу. Бо на першому викладають загальноосвітні дисципліни. За ними важко зрозуміти особливості фаху. При переведенні в будь-який інший вуз можна принести академічну довідку. Тоді складені предмети зарахують і за перший-другий навчальні роки на контракті можна сплатити менше. Адже студент не слухає заново курси, які вже склав.

Після коледжу можна вступити одразу на другий курс вузу — навіть якщо здобута і майбутня професії не споріднені. Отримавши диплом бакалавра, в магістратуру можна піти також за будь-яким фахом. Наприклад, машиніст тепловоза після коледжу вступає до іншого вузу на менеджера, а на п'ятому курсі здобуває фах, скажімо, юриста. Ця практика зараз розповсюджена, проте частіше студенти навчаються на двох спеціальностях одночасно. На Полтавщині таких випускників — майже 50 відсотків.

Навіщо одночасно вчитися на двох спеціальностях?

— Перший вибір можуть нав'язати батьки. Згодом студент розуміє, чого прагне. Часто до такого рішення підштовхує закордонне стажування — там студенти знають, що для конкуренції на ринку праці одного фаху замало. Більшість європейців здобувають освіту саме так.

Найбільш раціонально з першого курсу вступати на дві спеціальності, що не дуже різняться. Одну опановують на денній формі, другу — заочно. При цьому навантаження не збільшується вдвічі, бо загальноосвітні дисципліни взаємозараховуються. До того ж це вигідно: в деяких українських вузах при навчанні за контрактом за перший напрям студент сплачує 100 відсотків, а за другий — менше 50.

Як зміниться ринок праці за п'ять років?

— Найбільше працівників потребуватиме сфера послуг. Але таких, що мають середній і вищий рівень знань, хороші практичні навички. Також популярним буде фах лікаря сімейної медицини. Відповідно до медреформи, на таких працівників припадатиме до 80 відсотків загального навантаження, тому їх штат розширятимуть. Проте в Україні, як і в Європі, збережеться тенденція зі скорочення робочих місць, особливо на виробництві. Цьому сприяє розвиток комп'ютерних технологій.

Зміняться вимоги до працівників — будуть потрібні фахівці середньої ланки. Наприклад, зараз масажист у спа-, фітнес-клубах, спортивних командах має вміти виміряти тиск, послухати серцебиття, зробити ін'єкцію. Тобто повинен знати анатомію, основи медицини й психології. При здобутті вищої освіти обов'язково треба опанувати хоча б одну іноземну мову і високий рівень знань у профільних айті-технологіях — не важливо, йдеться про косметологію, будівництво чи агрономію. Працівник без таких навичок мало цікавитиме роботодавця.

Зараз ви читаєте новину «"Майже половина полтавських випускників мають два дипломи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі