четвер, 24 березня 2011 01:00

По українців до Лівії відправили корабель

23 березня опівночі із Севастополя вирушив десантний корабель "Костянтин Ольшанський". Він подолає 2400 км до порту Триполі й забере українців із Лівії.

— Вы придете в пункт назначения. И должны быть готовы к эвакуации наших граждан. На вас надеется вся держава! — екіпаж проводжав командувач Військово-морських сил України адмірал Віктор Максимов.

Команда запаслася пальним та продовольством. Окрім екіпажу, на борту є озброєний підрозділ морської піхоти, військові медики, психологи, перекладачі з арабської.

— Мають дістатися туди за п'ять днів, — каже прес-офіцер ВМС Павло Лукомський, 30 років. — Корабель має досвід далеких походів, був в Америці, в Середземному морі.

Упродовж тижня "Ольшанського" завантажували матрацами, ковдрами, подушками, постільною білизною. Поставили кілька біотуалетів. Для жінок із дітьми підготували каюти, чоловіків планують розмістити у танковому трюмі. Судно зможе прийняти на борт 500–600 осіб.

Наші громадяни реєструються в посольстві України в Лівії. Покинути країну погодилися 42 людини. Майже всі — лікарі. Вони очікують чіткого плану евакуації. Переживають, як дістануться корабля.

"Не уявляю, як дістатися з Бенгазі до Триполі по війні 1000 кілометрів", — пише з Африки на форумі "Лікарі за кордоном" Олексій Сергійович.

"Я нещодавно повернувся з Лівії. Ситуація там не критична, а катастрофічна. Наша влада провалила організацію попередньої евакуації. Усі європейські держави дали чіткі вказівки своїм громадянам — негайно покинути країну. А наші досі запитують: ви будете записуватися на евакуацію? Хоч лівійська сторона заявила, що протягом 48 годин усі іноземці повинні покинути країну, тому що будуть розгорнуті широкомасштабні воєнні дії", — розповідає на форумі лікар під ніком Док.

У Лівії, за офіційними даними, працюють 500 українців.

Зараз ви читаєте новину «По українців до Лівії відправили корабель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі