четвер, 19 листопада 2009 18:26

Після щеплення йдіть у відпустку на місяць

  Лариса Кузнецова: ”Рекомендую сім днів пити по таблетці арбідолу або іншого інтерферону, вітамін С, ехінацею і таблетку аспірину”
Лариса Кузнецова: ”Рекомендую сім днів пити по таблетці арбідолу або іншого інтерферону, вітамін С, ехінацею і таблетку аспірину”

Робити щеплення проти "свинячого" грипу треба вкрай обережно. Так вважає завідувачка кафедри імунології Національної медичної академії ім. Шупика Лариса Кузнецова, 64 роки.

Чи не пізно робити щеплення від свинячого грипу, коли епідемія в розпалі?

— Щепитися можна, коли епідемія ще не оголошена. В усіх країнах вакцинують найбільш ослаблені групи населення: людей похилого віку, хворих на бронхіальну астму, діабет. Це треба було робити у вересні — на початку жовтня. У нас не було вакцини. Зараз я не щепилася б. Імунітет до свинячого грипу після вакцини виробляється місяць. А на грип людина може захворіти наступного дня. Це подвійний удар для імунітету. Можуть бути сильні ускладнення: висока температура, тривала хвороба.

Що порадите людям, які вирішили вакцинуватися?

— Ні в якому разі не хворіти. Брати лікарняний, відпустку і кудись від"їжджати на місяць, щоб не було контакту з хворими. Перед щепленням зробити імунограму — дослідження імунної системи по крові, аналіз крові, підлікувати наявні хвороби. Хоч за день-два цього не зробиш. Хворі на діабет, дисбактеріоз, гепатит теж можуть робити щеплення. Але хронічні недуги — це  додаткове навантаження на імунітет.

Чи є інші методи захисту від грипу?

— Так. Рекомендую медикаментозну терапію: сім днів пити по таблетці арбідолу або іншого інтерферону, вітамін С, ехінацею і таблетку аспірину. При виразці, діабеті й підвищеному тиску аспірин протипоказаний, бо він може викликати кровотечі. Його можна замінити ібупрофеном.

Як організм реагує на вакцину?

— Цього ніхто не знає. У нас люди ослаблені радіацією, екологією, стресами. Кажуть, 80 відсотків їжі в магазинах — з генно-модифікованих продуктів. М"ясо завозять мало не з Мексики. Якщо, наприклад, у Франції люди реагують на щеплення добре, то про українців щось конкретне сказати важко.

"Може бути невисока температура, млявість"

— Що значить вакцинуватися пізно?  Хто знає, коли ми з вами зустрінемося з цим вірусом? У 30 країнах прийняли рішення про вакцинацію населення, бо це єдиний надійний спосіб профілактики свинячого грипу, — вважає академік Сергій Комісаренко, 66 років. — Вакцинація не потрібна тільки людям, які перехворіли. У них є імунітет проти цього штаму вірусу. Але наступного року  — буде новий вірус. Не можна щепитися алергікам і хворим на грип.

Важких ускладнень після вакцинації фактично немає, свідчать дані ВООЗ. Смертельних випадків не було.

— Може бути невисока температура, млявість, почервоніння місця уколу. Це реакція організму,  прояви, які вважають нормальними після щеплень.

Зараз ви читаєте новину «Після щеплення йдіть у відпустку на місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі