вівторок, 06 липня 2010 07:13

Підпечери за півроку затоплювало чотири рази

Село Підпечери Тисменицького району розташоване за 10 км від Івано-Франківська. Цього року його затоплювало чотири рази — наприкінці травня і тричі у червні.

Посеред села протікає річка Ворона. Під час паводків ділить Підпечери навпіл. Верхня його частина — Зарудки — залишається майже сухою. А в Осередку й Заріці постійно заливає городи. Вода накриває підвісну кладку. Дістатися через річку до роботи, школи чи магазину люди не можуть.

Остання повінь була найсильніша — залило майже третину села. На обійстях вода сягала вище метра. Але в офіційних звітах, що їх сільрада надала до обласного управління Міністерства з надзвичайних ситуацій, підтоплення осель не зафіксовано.

25-річна Ольга Білей із мікрорайону Заріка веде через болото на затоплений город. Здалеку чути кумкання. — З людських городів поробився жиб"ятник, — показує на замулену землю. Де-не-де ще стоїть вода. Плаває бадилля і скошене сіно.

Марія, мати Ольги Білей, під час повені приїхала у відпустку. Була на заробітках в Італії:

— Сільській владі на нас наплювати. Як тільки щось стається, вони всі по норах ховаються. 2008 року голова був на морі, тепер у лікарні.

Нікого з місцевих чиновників застати справді не вдається. Телефоном повідомили: голова — в лікарні, секретар на вихідні поїхала до родичів.

Марія веде до дамби. Метровий насип став предметом суперечок селян. Жителі Заріки запевняють, що насипали не за правилами. Тому їх затоплює частіше.

Місцеві перестали страхувати майно після повені 2008 року. Тоді їм повиплачували по 200–1000 грн.




171 населений пункт на Івано-Франківщині підтопило 22–29 червня 2010 року. Постраждали 509 житлових будинків.


64 паводки та повені зареєстрували на Прикарпатті із 1941 року. Особливо масштабними за наслідками вони були 1941-го, 1969-го, 1970-го, 1974-го, 2001-го та 2008-го.

Від паводків убережуть ємності для надлишкової води

— Єдиний технологічний вихід із ситуації — збудувати гідроакумулювальні ємності, з"єднані в одну систему. Тими шлюзами можна було б керувати дистанційно, — каже Дмитро Гнатишин, 45 років, із Івано-франківського облводгоспу. — Ми вже замовили проект у інституті "Львівдіпроводгосп". Першу ємність у верхів"ї Ворони плануємо встановити наступного року. Вона під час повеней зріже висоту води наполовину.

— Є місцевість пряма, де вода не затримується. А в Підпечерах і в Тисмениці місцевість має крутизну, тому розлита вода там залишається надовго. І від цього ніде не дінешся, — вважає голова Тисменицької райдержадміністрації Володимир Семенів, 53 роки. — Перед повінню людей попередили. Тож вони мали можливість підготуватися й запастися харчами. Ми внесли пропозиції зі змінами до Державної програми захисту населених пунктів від шкідливої дії вод Дністра, Серету і Прута. Ворона впадає у Дністер. Як тільки держава виділить кошти, по річці збудують ємності для забору надлишкової води. А щодо дамби, яка нібито заважає жителям Підпечер, то вони не розуміють, що кажуть. На тому місці працювали геодезисти, мали розроблений проект. І якби хтось із місцевих не вкрав із дамби на металолом засувки, то і проблем зараз не було б.

Зараз ви читаєте новину «Підпечери за півроку затоплювало чотири рази». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі