вівторок, 17 січня 2017 05:05

Під час карантину школярів треба переводити на інтернет-уроки

Автор: ФОТО З САЙТА www.gromoviy
  Освітній експерт Віктор Громовий: ”Шкільні лікарі мають частіше оглядати учнів у холодну пору”
Освітній експерт Віктор Громовий: ”Шкільні лікарі мають частіше оглядати учнів у холодну пору”

Цього тижня закінчується карантин у школах Кропивницького, Черкас та Львова. У деяких навчальних закладах Києва та Запоріжжя його продовжили. Понад 300 шкіл не працювали з грудня через епідемію вірусних захворювань. Учні пропустили більше 14 днів навчання.

— Приблизно стільки часу школярі втрачають мало не щороку. Після цього доводиться скорочувати програми, швидше вивчати матеріал. Особливо це погано для учнів старших класів. Вони готуються до зовнішнього незалежного оцінювання та вступу до університету, — каже педагог, заслужений вчитель України 53-річний Віктор Громовий. Розповідає, як уникнути карантину й ущільнення шкільної програми.

Як запобігати карантинам у школах?

— Має бути комплекс заходів, аби діти менше хворіли. Варто якнайшвидше обмежувати контакт із зараженими. Наприклад, у школах західних країн карантину немає. Там поширена вакцинація і культурно закладена турбота про ближнього.

У чому проявляється така турбота?

— У масках усі ходять, щоб не заразити інших. А не щоб самим уберегтись. В Україні такої культури поведінки немає. Як і звички щодо елементарної дезінфекції громадських місць чи провітрювання приміщень. І вакцинація в нас не поширена.

Шкільні лікарі мають частіше оглядати учнів у холодну пору. У першу ж чергу варто пильнувати батькам. Дитину з найменшими ознаками хвороби треба залишати вдома. На новорічні чи інші святкові заходи, де багато людей, школярів у період карантину теж не бажано водити.

Як карантин впливає на якість освіти?

— Загалом два тижні пропусків її суттєво не міняють. Але збивається ритм, потрібно постійно наздоганяти програму. Це ненормально. Проблема системних пропусків навчання — не лише в карантині, а й у підході до освіти. Якщо порахувати, скільки часу учні витрачають на всілякі заходи, конкурси, олімпіади, роботи в малій академії наук — з'ясується, що третину навчального року школярі зай­маються іншими справами, не наукою.

В Україні щороку школи закривають через поширення хвороб. Чи не краще було б перенести навчання на літо, а взимку зробити більші канікули?

— Якщо в Україні зсунути навчальний рік на один місяць і вчитись у червні, виникне проблема кондиціювання повітря через спеку. Для прикладу, всі японські школи обладнані кондиціонерами. Наша матеріальна база до цього не готова.

Як можна вирішити проблему з пропуском занять?

— Єдиний оптимальний варіант — дистанційне навчання, щоб діти займалися через інтернет. ­Такий підхід давно популярний у багатьох країнах. У Сполучених Штатах учні спілкуються з викладачами через "Скайп" і "Фейсбук". Але тут повно бюрократичних перешкод. Наприклад, як оплачувати вчителю ці онлайн-уроки. У такому виді навчання головне — бажання й мо­тивація і учня, і вчителя.

Зараз ви читаєте новину «Під час карантину школярів треба переводити на інтернет-уроки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі