субота, 15 грудня 2007 07:09

Перший міліцейський жезл був дерев"яною палицею

У Черкаському краєзнавчому музеї відкрили виставку з нагоди 10-річчя обласної державтоінспекції. Тут зібрали міліцейське спорядження, що почали використовувати з 1936 року. Тоді в СРСР створили автоінспекцію як окреме відомство.

На стендах розкладені посвідчення, нагрудні знаки, жезли регулювальника, радари для вимірювання швидкості, пристрої для контролю тверезості.

— Даїшники спочатку не мали окремої форми. Була загальна для всієї міліції. Поки було мало машин, їздили на велосипедах, — розповідає заступник директора музею Тетяна Кайдалова.

Поряд із формою — чорна коробочка завбільшки з долоню із вмонтованим ліхтариком. Такі пристрої німецького виробництва в 1930-ті роки чіпляли на груди, бо дороги не освітлювалися.

Також представлені два жезли регулювальника. Перший — звичайна дерев"яна палиця. Другий, що використовували у 1950-х роках, пофарбований у чорно-білі смуги. До нього прикріплений компостер, яким за порушення робили дірки у водійських правах. У 1980-х з"явилися жезли на батарейках.

Раціями даїшники почали користуватися в 1970–1980-х роках. Спочатку вони складалися з двох коробок, які перекидали через плече. Більша мала антену близько 20 см.

— Ці рації мали значно менший радіус дії та гірший зв"язок, — каже інспектор обласного управління ДАІ Володимир Ліщенко. — Нинішні завбільшки з невеликий радіотелефон.

Перший радар для вимірювання швидкості "Барьер-2М" підключався до "прикурювача" в машині. Тому інспектор не міг відійти від автівки. Так само працював і радар наступного покоління "Барьер-2".

— Сьогодні радари "Беркут" мають більші можливості. Якщо попередні лише фіксували швидкість, то ці — ще й час від моменту порушення до зупинки водія."Барьер-2М" ловив авто з потоку, якщо воно випереджало інші на 20 км/год, — говорить Ліщенко. — "Беркут" точніший. Максимальна швидкість, яку може зафіксувати — 180 км/год. Він переносний, працює від акумуляторів. Зберігає в пам"яті близько 700 порушень.

Пристрій для контролю тверезості в 1990-х роках складався зі скляної трубки, гумової "груші" у вигляді пружини та синьої коробки завбільшки з невеликий радіоприймач. На ній було три лампочки: "вкл.", "готов" і "алкоголь". Скляна трубка під"єднувалася до "груші" й коробки. Якщо лампочка "алкоголь" засвічувалася червоним, значить водій випив.

У 1950-х роках білети, за якими здавали на права, були зроблені у вигляді відривного календаря. У 1980-х стали схожими на комікси, з кольоровими картинками.

Зараз ви читаєте новину «Перший міліцейський жезл був дерев"яною палицею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі