вівторок, 29 грудня 2015 05:55

"Перед стиркой выбиваю форму от болота. Брюки могут весить пять-семь кило"

Автор: ФОТО з сайта www.radiosvoboda.org
  Капличка на 29-му блокпосту неподалік селища Новотошківське Луганської області. Там — одна з найгарячіших точок регіону. Приміщення для молитов облаштували військові 24-ї української механізованої бригади. Позиція на пагорбі дозволяє українським бійцям спостерігати за контрольними пунктами бойовиків ЛНР. Ті базуються за 1,5 км. Деякі бійці 24-ї бригади перебувають на передовій понад вісім місяців.
Капличка на 29-му блокпосту неподалік селища Новотошківське Луганської області. Там — одна з найгарячіших точок регіону. Приміщення для молитов облаштували військові 24-ї української механізованої бригади. Позиція на пагорбі дозволяє українським бійцям спостерігати за контрольними пунктами бойовиків ЛНР. Ті базуються за 1,5 км. Деякі бійці 24-ї бригади перебувають на передовій понад вісім місяців.

— Раньше в Донецке пахали мужики, теперь — бабы. Мужей поголовно отправляют в отпуска за свой счет или не выплачивают зарплату еще с лета, — каже 35-річна Тамара Апанасенко з Донецька.

— Мой муж работал на шахте "Трудовой". В начале ноября получил зарплату за май. Сейчас в отпуске за свой счет. Идти на работу к сепаратистам стыдно, — продовжує. — Мужики в нас працювали на шахтах. Жінки сиділи вдома. Ніхто навіть торгувати не брав, бо в сім'ї є доход. Тепер, як мужиків виперли з роботи, більшість спиваються. А баби стали влаштовуватися на роботу.

Тамара живе з 7-річним сином та чоловіком. Працює двірником. Щоранку замітає в семи дворах міста. На замовлення прибирає квартири після обстрілів.

— Маю 3 тисячі рублів зар­плати — десь біля тисячі гривень. Раніше соромилася виходити з мітлою на вулиці. А зараз байдуже. В городі лиш старі й військові, — говорить. — Ще доглядаю за квартирами багачів, які виїхали. Після кожного обстрілу ходжу дивитися, чи не повилітали вікна. Збираю розбите скло, купую клейонку й забиваю вікна. Розраховуються побутовою технікою, золотом. За узгодженням із власником можу брати все, що є в помешканні. Вже маю кілька телевізорів, комп'ютер, гарні золоті сережки. Думала продати, але ніхто не купує. Дзвонять із Маріуполя, Артемівська. В донецьких нема грошей.

Раніше чоловіки влаштовувалися до сепаратистів воювати. Зараз і від них тікають. Ті не платять, підставляють. Здають у Росію як зрадників. Там засуджують до кількох років тюрми, — пояснює.

Міський центр зайнятості скрізь у місті розвісив білборди з написами "Робота для всіх".

— На прошлой неделе была в центре занятости. Там постоянно ищут врачей, санитарок, медсестер. Дают от 2 до 4 тысяч рублей. Это 650–1300 гривен. На такие деньги никто не хочет идти. Зять сбежал из больницы. Хирургом работал. Говорит, на ночной смене сепаратисты часто приносят раненых. Приставляют автомат к голове, требуют все бросить и срочно лечить, — розповідає 57-річна Ганна Сторганова з Донецька. — Учителі теж потрібні. Ті, які були, не витримують знущань, тиску з боку "уряду". ­Багато хто каже, що в донецьких школах є російські діти.

Роботу на окупованих територіях шукають за знайомством. Вакансія коштує від 5 тис. руб — 1700 грн.

— Устроилась стирать форму российским военным. Муж чистит автоматы. Оружие что у россиян, что у сепаров — старое. Он долго работал в оружейном цехе, получает неплохо. В месяц дают 10 тысяч рублей или 3,5 — гривен. Я получаю вдвое меньше. Но работа легче. Перед стиркой выбиваю форму от болота. Иногда брюки могут весить 5–7 кило, — каже жителька Горлівки 45-річна Ольга Полібза. — Ще отримуємо сухі пайки. Раз на місяць перепадає банка червоної ікри. Її присилають російським солдатам для імунітету.

Сепаратисти працевлаштовують власників приватних будинків. У них організовують пункти прийому брухту.

— Головне, щоб був у районі, куди легко дістатися. Охороняють сепаратисти. Приймають усе. За день можна мати 400–500 гривень, — продовжує Полібза. — Добре заробляють водолази й сапери. Щомісяця їм платять по 20 тисяч рублів — 6700 гривень.

Молоді жінки влаштовуються гувернантками в Ростовській області.

— Россияне любят наших массажисток. Если есть стаж работы, берут в любой салон, — каже 22-річна Світлана Кудрявцева. — До дітей неохоче підпускають. Беруть лише доглядати. Зі школярами не дають займатися. Кажуть, українки — неосвічені. Та й не всі можуть поїхати. Квиток у Росію — 300 гривень в один бік. Квартиру знімають по восьмеро-десятеро українок. Кожна щомісяця віддає по 500 гривень за житло. Ліжка з кімнати винесли, спимо на надувних матрацах. Приміщення нагадує суцільне спальне місце. Не всі витримують.

Бойовики посилили охорону автодороги Сніжне — Макіївка — Донецьк. Про це повідомляє група "Інформаційний спротив":

— Поповнення прибуває на блокпости. Значно побільшало бойовиків, які патрулюють комунікацію на броньованих машинах. У Петровському районі Донецька терористи проводять ротацію. Посилюють незаконне збройне формування.

У прифронтовій Авдіївці на Донеччині встановлять ретранслятори для українських телеканалів. У міській раді обіцяють зробити це найближчим часом.

Понад рік жителі старої частини міста, які не мають супутникових антен, позбавлені можливості дивитися українське телебачення. Бо домашні антени приймають сигнал тільки з окупованого Донецька.

Один із лідерів ДНР Денис Пушилін під час Мінських переговорів 24 грудня заявив, що бойовики не захоплювали селище Комінтернове на Донеччині.

— У мене немає інформації, що там перебувають наші підрозділи. Ми дотримуємося Мінських домовленостей.

Захоплення має підтвердити місія ОБСЄ, додає Пушилін.

Держава виплатила 24 млн грн учасникам бойових дій на Донбасі. Про це розповідає представник Міноборони підполковник Олексій Чорнобай:

— За безпосередню участь у бойових діях майже 21 тисячі військовослужбовців Збройних сил України виплачено 24 мільйони гривень. Сім'ям загиблих військовослужбовців ЗСУ, учасникам АТО — 1,123 мільярда гривень одноразової грошової допомоги. Майже 81,5 мільйона військовослужбовці ЗСУ ­отримали у зв'язку з пораненням або інвалідністю.

Зараз ви читаєте новину «"Перед стиркой выбиваю форму от болота. Брюки могут весить пять-семь кило"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі