середа, 31 серпня 2011 06:45

Печені іграшки пахнуть під час дощу

Автор: фото: Тарас Подолян
  Колекція іграшок із сіна киянки Анни Петриченко. Кожна з них має ім’я, національність та рід занять. На верхній полиці сидить кіт, донизу розсаджені — ляльки Циганка, Аманда і Фред. Біля підлоги — М’ятна Матильда. Іграшки коштують 200–500 гривень
Колекція іграшок із сіна киянки Анни Петриченко. Кожна з них має ім’я, національність та рід занять. На верхній полиці сидить кіт, донизу розсаджені — ляльки Циганка, Аманда і Фред. Біля підлоги — М’ятна Матильда. Іграшки коштують 200–500 гривень

У столичному Міжнародному виставковому центрі відкрилася виставка "Модна лялька". Зо два десятки майстрів представили ляльки та іграшки з тканини, сіна й гіпсу.

— Ляльки стали популярними років п'ять-десять тому. Купують для інтер'єру, бо лялька в домі створює затишок, дітям і на подарунок. Часто дарують солідним мужчинам. Бо в багатих усе є, вони всього досягли, а тут отримали ляльку в подарунок й відчули себе дітьми, — каже 48-річна Тетяна Шевченко. Вона продає плетені іграшки. — Із ляльок зараз популярна товстенька, іронічна, з кирпатим і довгим носом українка. Вона смішна і недорога, по 150–300 гривень.

У майбутньому лялька має нести добро і позитив.

— Не думаю, що вона буде схожа на робота, стане жорстокою і злою. В усіх очі загоряються від доброї ляльки. Бо від світу 3-5D-технологій також хочеться відпочити й розслабитися.

Поруч 48-річна Анна Петриченко продає іграшки із сіна. Маленькі сувенірні коштують по 70 гривень, великі колекційні — від 200 до 500.

— Іграшки для мене — як діти. Не можу сказати, котра улюблена. Як починаю робити їх, уже знаю, як кого зватимуть. У багатьох із них є паспорти, національності, рід занять, одьожі та імена. От цей заєць — Ванільна Біанка. Вона пахне ваніллю, бо в торбинці має ванільну есенцію, — показує на 50-сантиметрового зайця із сіна в рожевій сукні. — А оце М'ятна Матильда. Зверху хлопчик Ромео. Він — справжній рицар, на голові в нього берет і коня має. Василіса любить поспати до обіду. Тому носить із собою подушки й шовкове одіяло. А оце Аманда в картатій сукні. Вона до баби їде.

Сіно для іграшок майстриня купує на кінній фермі за Києвом.

— Сіно не дуже дороге, але багато відходу. Купую тюками, а потім перебираю від колосків, листя, а далі пресую в іграшку. Якщо неслухняне або пересохле — бризкаю водою. Іграшку можу зробити за день. Вона довго стоїть і пахне сіном. Її можна пилососити, бо може трохи сипатися.

Іграшки із сіна зазвичай купують жінки.

— Чоловіки підходять, дивляться, а потім кажуть: "Так это просто трава", — продовжує Анна. — Дуже модні зараз декупажні іграшки. Це коли непонятно з чого зроблена і має вигляд старої ляльки. Для цього спеціально витирають нову іграшку і наносять речовину "декупаж", що робить іграшку як із минулого століття. Але вони дорогі по 400–500 гривень.

Наприкінці зали вивішені маленькі іграшки коричневого кольору. Від них пахне ваніллю та корицею.

— Боже, какой пряничек вкусный, — сплескує в долоні білявка років за 50.

— Іграшки з тканини замочуємо в екстракті кориці або ванілі. Запікаємо в духовці годину, щоб краще просочилося ароматом, — пояснює майстер Олена Корнєєва. — Вона така пахнюча й апетитна, що її хочеться вкусити. Діти інколи так і роблять. Але втіхаря, за маминою спиною. А потім кажуть: "Мама, не могу откусить пряник". Печені іграшки добре вішати в машину або для інтер'єру. Коли на вулиці дощ — вся квартира буде пахнути корицею або ваніллю.

Гіпсові ляльки продає Ольга Бусигіна. Серед них — лялька екс-президента Віктора Ющенка в чорному костюмі з помаранчевим шарфом на шиї. Коштує 2,5 тис. грн.

— Ющенко в нас уже рік стоїть, ніхто не купує. А от Юлію Тимошенко розкупили. Ми на замовлення її однопартійців робили ще пару штук, — каже майстриня.

Зараз ви читаєте новину «Печені іграшки пахнуть під час дощу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі