вівторок, 04 серпня 2009 08:17

Патріарх Кирило попав у Рівне з другої спроби

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

У неділю тисячі вірян у Рівному чекали на Патріарха 62-річного Кирила. Поблизу Свято-Воскресенського собору після обіду перекрили рух транспорту. Але голова Російської православної церкви скасував свій візит.

— Так у Рівному Патріарха Кирила і не побачили, — каже 72-річна Дарина Шевчук. — У мене хвора нога, але я все одно прийшла. Такий випадок раз у житті буває! Ми із самого ранку вистелили квітами всю дорогу до собору.

Кирило мав вилетіти літаком із Севастополя, однак змінив плани і приземлився у столиці. Звідти автомобілем поїхав до жіночого монастиря в райцентр Корець Рівненської області.

Верхній храм собору в Рівному належить Київському Патріархату, нижній — Московському. У той час, як унизу готувалися зустрічати Кирила, нагорі тривала недільна служба. Хтось пустив чутку, що "москвичі" хочуть повернути собі весь собор. Жінки почали молитися, щоб цього не сталося. Через дорогу від собору, на майдані Незалежності, прихильники Київського Патріархату і партії "Свобода" поставили кілька наметів.

Звістка, що Кирило не прилетить, була несподіваною. Губернатор, голова обласної ради та міський голова приїхали в Рівненський аеропорт і мусили повертатися назад. Казали, що в Секретаріаті президента Кирилові порадили не летіти до Рівного, побоюючись провокацій із боку певних політичних груп.

— У Секретаріаті президента все заперечують. Мовляв, вони не координують візит Патріарха до України.

Голова Рівненської обласної ради Олександр Данильчук, 49 років, вважає, що не варто було скасовувати візит Святійшого:

— На мою думку, чутки про можливі провокації були значно перебільшені. Мешканці Рівненщини — релігійно толерантний народ.

О 20.00 в неділю патріарший кортеж прибув до Свято-Троїцький жіночого монастиря в Корці. Але наступного дня дорогою до Луцька Кирило таки заїхав до Рівного на кілька хвилин. Віряни почули від нього кілька слів вітання.

Зараз ви читаєте новину «Патріарх Кирило попав у Рівне з другої спроби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі