пʼятниця, 16 жовтня 2020 06:35

Оперу покажуть в інтернеті

— "Ніч яка місячна" — не сільська пісня, а міський еротичний романс, — каже диригент Київського симфонічного оркестру, італієць 44-річний Луїджі Ґаджеро.

18 жовтня в інтернеті відбудеться прем'єра опери "Ніч". Музику створив Максим Коломієць. Автор лібрето — Тарас Фролов. Через карантинні обмеження показ "живої" версії відклали.

— Поштовхом для появи опери стала історія пісні "Ніч яка місячна", — говорить музикознавиця Любов Морозова, 38 років. — Її прообраз з'явився в повісті Миколи Гоголя "Майська ніч, або Утоплена". Потім Михайло Старицький придумав вірш. А вже на початку XX століття кобзарі Андрій Волощенко та Василь Овчинніков поклали його на відому мелодію. "Ніч" — сучасний погляд на цю пісню, яка є улюбленою для багатьох.

Хлопець і дівчина знаходять і втрачають одне одного в різні історичні епохи. Опиняються на ринку XIX ст., під час Другої світової та в сучасній підземці. Він має впізнати її, будучи сліпим бандуристом, за сюжетом.

Україна не має в своєму багажу національної опери. Твору, що транслює національні цінності, повноправно представляє нас на культурній карті світу.

"Запорожець за Дунаєм" і "Наталка Полтавка" — чудові водевілі, в яких величезні театральні діалоги чергуються з піснями під оркестр. Опера "Тарас Бульба" на дві третини написана радянськими композиторами після смерті її автора — Миколи Лисенка. Жодної української опери немає в зарубіжних театрах.

Зараз ви читаєте новину «Оперу покажуть в інтернеті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі