пʼятниця, 09 вересня 2016 05:40

Офіцеру присудили п'ять років за відмову їхати в зону АТО

Офіцера військкомату 6 вересня засудили до п'яти років позбавлення волі. Відмовився їхати в зону АТО. Працював у відділі комплектування Овідіопольського військкомату на Одещині.

— 27-річний молодший лейтенант відповідав за комплектацію військових частин. Коли у травні 2015-го йому прийшла повістка, відмовився їхати в АТО, — каже прес-офіцер військової прокуратури Південного регіону 29-річна Яна Стекачова. — Пояснив, що не має навичок для служби в бойових умовах. Але це — відмовка. У всіх військових є такі навички, тим паче — в офіцерів.

Районний суд визнав чоловіка винним у непокорі. Прізвища не називають. Він — неодружений.

Під час останньої шостої хвилі мобілізації 26,8 тис. людей не прибули до військкоматів після вручення повістки, кажуть у Міноборони. Відкрили 1,5 тис. кримінальних справ. У серпні 2015-го отримали по три роки в'язниці троє призовників із Донеччини. У вересні в Миколаєві молодший сержант отримав рік умовно, бо сім місяців ховався від служби після відпустки. 27-річному львів'янину присудили два роки з півторарічним випробувальним терміном. У лютому 2016-го житель Берегівського району Закарпаття отримав два роки тюрми. Відмовився брати повістку.

— По Іловайську багато справ про відмову виконувати наказ не доведені до кінця, — каже колишній заступник начальника Генштабу 63-річний Ігор Романенко. — Фігурують навіть командири батальйонів. Як добровольчих, так і Збройних сил. Рано чи пізно мають відповісти.

Водночас 14 липня апеляційний суд Івано-Франківщини визнав невинним у державній зраді екс-кандидата в депутати Руслана Коцабу. Той провів у СІЗО 15 місяців за "спробу зірвати мобілізацію". Перед тим записав відеозвернення до президента Петра Порошенка. Сказав, що готовий сидіти, але в армію не піде. Брав участь у передачі на каналі "Росія 1" із керівником бойовиків Денисом Пушиліним. Прокуратура просила для нього 13 років тюрми з конфіскацією майна.

Зараз ви читаєте новину «Офіцеру присудили п'ять років за відмову їхати в зону АТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі