четвер, 31 травня 2012 05:00

Оцінки оскаржують три відсотки учнів

Минулого четверга, 24 травня, о 9.00 на другий поверх Вінницького центру оцінювання в супроводі охорони несуть 50 запечатаних картонних коробок з учнівськими тестами з географії.

— Тут роботи із Харківської, Сумської, Волинської, Запорізької областей та Криму. Де перевіряють Вінницьку — навіть не запитуємо. Доки перевіряються тести, директори центрів стараються взагалі не спілкуватися між собою, — каже директор Вінницького центру оцінювання  Геннадій Кузьменко.

Контейнери ставлять купою на видноті. Кожен відкривають при свідках. Працюють 38 людей у дві зміни. За їхньою роботою цілодобово стежать зі столиці — сім камер відеоспостереження передають картинку в он-лайн режимі.

З ящиків виймають запаковані конверти, у кожному по 12-18 бланків із тестами.

— Конверти по краях оброблені спеціальною хімічною сполукою, що змінює колір. Доки заклеєні — сині. Як тільки їх відкриють, стають червоними, — продовжує Геннадій Кузьменко.

За столами сидять по двоє жінок. Одна реєструє бланки в комп'ютері, інша спостерігає. На кожному аркуші є штрих-код. Його підносять до сканера. Чути звуки, як у супермаркеті на касі, коли пробивають товар.

Зареєстровані тести несуть у прозорому контейнері до великого пристрою, схожого на принтер. Він зчитує відповіді й вносить у комп'ютер. Щохвилини сканує 120 робіт.

— Тести перевіряє комп'ютер. Звіряє їх із правильними. Тільки роботи з української та іноземної мов перевіряють вручну двоє людей. Як виняток, позаторік людина перевіряла математику в одного учня з Тульчина Вінницької області. У нього перестала писати ручка, а він посоромився попросити іншу. Тести не писав, а видавлював на папері. Це було в аудиторії номер 13, дитина сиділа на 13-му місці, — згадує Геннадій Іванович.

25 травня учні проходили тест зі всесвітньої історії.

— Діти хитрі. Створюють у соцмережі "Вконтакте" групи й домовляються туди скидати правильні відповіді та списувати. Під час тестування моніторимо їхні сторінки. Є он-лайн, значить, не віддав мобілку, — розповідає директор.

Щороку 3% учнів подають апеляції, щоб їхні роботи перевірили ще раз. Але ще жоден учень не виграв справу в комп'ютера. Апеляційні заяви можна подавати протягом трьох днів після оприлюднення результатів. Із 1 червня на сайті ЗНО з'являться перші результати з хімії, російської мови, географії та математики.

Зараз ви читаєте новину «Оцінки оскаржують три відсотки учнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі