вівторок, 03 вересня 2019 07:50

Обмін полонених перенесли

Обмін полоненими між Росією та Україною відклали. Інформація про звільнення українських політв'язнів з'явилася в ніч на 30 серпня. Родичі бранців приїхали у Київ зустрічати їх, але відомості не підтвердилися.

Про великий обмін між Україною та Росією стало відомо на початку серпня. Президент Володимир Зеленський заявив, що тривають переговори й звільнити українців можуть наприкінці місяця. Це підтвердили в Адміністрації президента Росії.

Є інформація, що можуть обміняти 24 полонених моряків і вісьмох політв'язнів — Володимира Балуха, Олександра Кольченка, Павла Гриба, Миколу Карпюка, Станіслава Клиха, Романа Сущенка, Євгена Панова та Олексія Сизоновича. Всі зараз перебувають у московському слідчому ізоляторі "Лефортово". Також у Москву перевели режисера Олега Сенцова.

Їх мали обміняти на затриманих на Донбасі бойовиків і проросійських активістів, які влаштовувати теракти в містах України 2014 року.

Першим про нібито прибуття в Україну бранців написав російський опозиціонер Ілля Пономарьов. Його нічне повідомлення у соцмережах підхопили користувачі й журналісти.

Уранці 30 серпня до аеропорту "Київ" ім. Сікорського з'їхалися журналісти й родичі полонених. Чекали борт. Але нічого не відбулося — у Службі безпеки України та Офісі президента заявили, що переговори тривають.

— Питання вперлося в те, що президент має помилувати тих, хто в наших тюрмах сидять. От як буде повідомлення на сайті президента, що їх помилували, то вже буде час. Тоді день, два, — говорить Василь Сорока, батько полоненого моряка.

Мати політв'язня Володимира Балуха 76-річна Наталія Балух приїхала з Криму в Херсон, коли прочитала про звільнення сина. Вже тут дізналася, що інформація не підтвердилася.

Родичі полонених збираються в Києві. Вважають, що обмін таки відбудеться найближчим часом. Тому вони залишатимуться у столиці.

Одна з причин затримки обміну — вимоги росіян звільнити бойовиків Володимира Цемаха й Володимира Купріяна.

58-річний Володимир Цемах на прізвисько "Борисич" — колишній начальник служби протиповітряної оборони так званої ДНР. Уродженець Сніжного Донецької області, брав активну участь у бойових діях на Донбасі влітку-­восени 2014 року. У червні українські спецслужби провели на Донбасі спецоперацію й затримали Цемаха.

Купріян очолював штаб так званого міністерства оборони ДНР. Обох називають ключовими свідками в міжнародному процесі у справі про малайзійський "Боїнг", який збили 17 липня 2014 року в небі над Донецькою областю. Перше судове засідання відбудеться 9 березня 2020 року.

"Саме бажання забрати Цемахa й зірвати розслідування змусило Путіна піти на переговори про звільнення полонених. Росія всіма силами хоче зірвати судовий процес по "Боїнгу", що почнеться в Нідерландах 2020 року, — пише військовий експерт Юрій Бутусов, 43 роки. — Суду потрібні не тільки висновки експертів, а й свідки. І Цемах може заговорити, якщо буде вивезений у Нідерланди й отримає гарантії притулку. Його видача в Нідерланди має для слідчих принциповий характер. Саме тому він такий важливий для Росії — щоб завдати удар по розслідуванню і перекласти відповідальність на Україну".

Санкції Європейського Союзу та США були запроваджені після того, як РФ збила "Боїнг". І в наших інтересах, щоб ці санкції були переговорною позицією під час обговорення нової редакції Мінських угод, підсумовує Юрій Бутусов.

Зараз ви читаєте новину «Обмін полонених перенесли». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі