пʼятниця, 26 липня 2019 07:25

"Наші республіки об'єднує підприємство Сергія Курченка"

— В Донецке жизнь намного лучше, чем в Луганске. Есть работа, зарплаты больше, можно ездить на море, — говорить 41-річний Володимир Клименко з Донецька. Порівнює життя в містах.

— Луганськ завжди був у тіні Донецька. У нас до Євро-2012 зробили дороги, купили нові тролейбуси, автобуси, побудували стадіон, аеропорт. Місто живе, як повноцінний мегаполіс. Коли були сильні обстріли околиць, у центрі все одно працювали театри, кіно, люди ходили в супермаркети. Луганськ сильніше постраждав від обстрілів. Там і зараз перебої з електрикою і мобільним зв'язком.

Улітку 2014 року Луганськ був у блокаді. У місті не було електрики, центрального водопостачання, мобільного зв'язку. Щоночі на вулиці падали снаряди.

— Обстрілювали центр міста, ринок, будинки поблизу площі Героїв Великої Вітчизняної війни, кварталу Алексєєва, — розповідає 56-річна Ірина Миколаївна з Луганська. — Багато місцевих отримали поранення, загинули. У серпні 2014-го горіла обласна дитяча лікарня, а люди все одно стояли на вулиці. Чекали хліба. Його привозили й роздавали з машини. Аби купити їжу, вишиковувалися черги. Пенсії не виплачували, ми виживали на заощадження.

Зарплати й пенсії в окупованих районах платять у російських рублях. У перерахунку мінімальна пенсія в обох так званих республіках однакова — 1642,4 грн. Мінімальна зарплата у ЛНР — 1976 грн.

— У Донецьку мінімалки як такої не існує. Майже всі мають середню зарплату — близько 4,7 тисячі гривень, — розповідає 36-річна Наталія Сидоренко з окупованої Макіївки Донецької області. — Такі гроші отримує слюсар п'ятого розряду і водій трамвая у Донецьку. Найменше платять прибиральниці — приблизно 1,2 тисячі гривень.

— У ЛНР найменша зар­плата у вчителів — 1742 гривні. Стільки має молодий спеціаліст, який щойно закінчив університет, — каже 43-річна Анна Володимирівна з Луганська. Працює вчителем у школі. — Якщо вчитель перевіряє зошити — дають 218 гривень надбавки.

У Донецьку вчитель російської мови та літератури отримує щомісяця 3257 грн. Вимагають ­диплом спеціаліста чи магістра.

Між окупованими частинами Донецької та Луганської областей чиновники створюють кордони. На них чергують озброєні бойовики, людей висаджують із автобусів, перевіряють паспорти й багаж. Одному безкоштовно дозволяють провезти до 40 л міцного алкоголю, до 50 л вина і 100 л пива в день.

Квиток між Донецьком і Луганськом коштує 143,33 грн. Дорога займає близько 5 год.

— Скасувати перевірки нам обіцяли ще у квітні 2018 року. Але ватажки ЛНР і ДНР досі не домовилися, — каже 54-річний Василь Михайлович. Стоїть біля будівлі автовокзалу "Південний" у Донецьку. — На кордоні Луганської області ми заповнюємо міграційну карту: вказуємо ім'я, прізвище, дату народження, місце проживання. Там перевіряють усі документи, вибірково шманають сумки.

— У ДНР роботу можна знайти навіть у маленьких містах, — говорить 29-річний Костянтин Бєлов із Алчевська. — А в ЛНР — тотальне безробіття, десь прилаштуватися і в Луганську складно. В області постраждали всі великі підприємства. Алчевський металургійний комбінат зупинили в серпні 2014-го. За три роки запустили, але не на повну потужність. Працюють Ровенькиантрацит, Луганськтепловоз і Луганський патронний завод. Зарплату постійно затримують, нових людей не беруть. У бюджетні сфери не візьмуть без хабара.

Мій брат виїхав із Луганська у ДНР. Там функціонують понад 20 металургійних і машинобудівних підприємств, кілька великих шахт, заводів і фабрик. Під час навчання жив у Макіївці, має місцеву прописку. Із нею без проблем узяли гірником на шахту. Щомісяця платять 6108 гривень, дають гуртожиток.

У так званій ДНР влада сконцентрована в руках ватажка Дениса Пушиліна. У ЛНР питаннями влади займається рада міністрів, якою керує Сергій Козлов.

У Луганську є 50 депутатів "народної ради", в Донецьку — удвічі більше чиновників. Зар­плата міністра у ДНР становить 31 515 грн, у ЛНР — удвічі менше.

— Єдине, що об'єднує наші дві республіки — підприємство "Внешторгсервис", — розповідає 46-річний Михайло Галкін із Донецька. — Воно зареєстровано в Південній Осетії — такій самій республіці. Ним керує український бізнесмен-утікач Сергій Курченко. Він контролює всі гіганти промисловості на території ОРДЛО. Тільки металургійні підприємства дали йому понад 41,5 мільярда гривень прибутку.

Споживчий кошик в окупованих районах Луганщини на 126 грн дорожчий, ніж на Донеччині. Середня квитанція за комунальні в Луганську на 131 грн більше за таку ж донецьку "комуналку".

— Тарифи в Луганську набагато вищі, аніж у Донецьку, — каже 57-річна Тамара Ковальчук. — У ЛНР електрика дорожча на 5 копійок, вивіз сміття — на 32,17 гривні за кубометр, газ — на 30 копійок, опалення — на 3,4 гривні.

4 контрольно-пропускні пункти працюють між Україною та окупованими Росією районами Донецької області — "Гнутово", "Новотроїцьке", "Мар'їнка" і "Майорськ". З окупованою частиною Луганщини працює лише пункт пропуску "Станиця Луганська". Люди переходять його пішки, бо міст зруйнований.

Донецьк отримував більше, ніж Луганськ

— Луганська область завжди була під Донецькою, — каже 62-річний Олександр Романенко з Єнакієво. — Дотації з бюджету перераховували в Донецьк, бо Янукович двічі був прем'єром і президентом. Вкладав мільйони у свій регіон. Схема не змінилася.

Розповідає про ціни на послуги в двох окупованих обласних центрах.

— У Донецьку проїзд у транспорті вчетверо дешевший, ніж у Луганську, — продовжує. — А пенсії і зар­плати вищі. Середня пенсія в Донецьку — 2,1 тисячі гривень, у Луганську — 1,9 тисячі гривень. Головний лікар у лікарні ДНР отримує 2650 гривень, у ЛНР — 2320. Голова ДНР має 61 тисячу гривень зарплати, а керівник ЛНР — 25 тисяч.

Зараз ви читаєте новину «"Наші республіки об'єднує підприємство Сергія Курченка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі