четвер, 31 березня 2011 11:24

Наші лікарі не можуть виїхати з лівійського Бенгазі

У понеділок близько 16.00 десантний корабель Військово-морських сил України "Костянтин Ольшанський" дістався берегів Лівії. Кинув якір у нейтральних водах. Чекає від НАТО і країн — учасниць коаліції дозволу зайти у порт Триполі.

Виїхати цим судном зголосилися 150 українців. Але коли воно вирушить додому, поки що невідомо.

У Триполі на евакуацію чекала родина з Луганська — Сергій та Світлана Аністратенки з дітьми, 16-річним сином і 2-річною дочкою. Півроку працювали в місцевій лікарні. Сергій акушером-гінекологом, Світлана гематологом. Чекали нагоди вибратися звідти понад тиждень.

— Щойно говорила з ними по телефону. Вже 2 години в дорозі, їдуть автобусом до Тунісу, — розказує 40-річна Олена Ітозава, сестра Світлани. — Планують 1 квітня бути на місці, звідти літаком до Росії. Бо коли вийде наш корабель, ніхто не знає. А для родини з дітьми немає сенсу сидіти. Обрали найшвидший варіант.

Олексій Даниленко-Алексєєв із райцентру Новгород-Сіверський на Чернігівщині чекає повернення з Лівії дочки Олени, 37 років. Вона живе в місті Бенгазі, яке контролюють опозиціонери.

— За освітою вона медсестра, 17 років стажу. Півтора року тому в Лівію на роботу поїхала у складі групи з 37 медиків, — розказує батько. — За три місяці освоїла мову, хоча писати по-їхньому не вміє. Олена медсестра з досвідом, працює в операційній, отримує 960 доларів на місяць. Сподобалася роботодавцям, через рік вони попросили її залишитися. У березні планувала приїхати у відпустку на два місяці.

— Із Бенгазі лікарів не випускають. Наші медики сидять на чемоданах, — продовжує Даниленко-Алексєєв. — Їм привозять їжу, харчі. Живуть у лікарні, туди їх перевели з гуртожитків. У вікна виглядати заборонено, щоб не поцілила куля. Деяким медикам-заробітчанам — болгарам, полякам, сербам — удалося втекти через Мальту в Туреччину. Зв'язок поганий. 25 березня їх повели в інтернет-кафе, і по скайпу ми поговорили 3 хвилини. Лєна сказала, щоб ми не переживали. "Костянтин Ольшанський" прийде у порт Триполі. Я телефонував у посольство. Кажуть, хай ваші добираються самі. Але як доїхати в столицю, коли кругом війна, мародери. Малолєтні бойовики, яким по 15 год, обвішані автоматами.

— Я заходив на сайт "Лікарі за кордоном". Родичі медиків, які працюють у Лівії, залишають там інформацію. МЗС з неї формує списки. Але шансів потрапити на судно в українців із Бенгазі нема. Єдина надія на росіян. Я зв'язався з Олександром, журналістом з НТВ. Російський корабель пішов у Лівію. Дав координати доньки. Якщо росіяни доберуться до Бенгазі, вони заберуть і наших.

Тим часом міністр оборони України 59-річний Михайло Єжель повідомляє, що українським судном із Лівії хочуть вибратися громадяни США, Великої Британії, Греції.

— Ми обов'язково візьмемо їх на борт, — запевняє урядовець.

— Найважливіше — бути впевненими в безпеці, коли корабель підходитиме до порту. Аби там, не дай Боже, нічого не сталося, — каже Олександр Дікусаров, 31 рік, речник Міністерства закордонних справ. — Коли точно знатимемо, в який порт прийде корабель, повідомимо громадянам. Усі, хто хоче виїхати цим судном із Лівії, мають звернутися в посольство. Диппредставництво допомагатиме дістатися Триполі — орендувати автобус, домовитися з кимось. Однак деякі українці вагаються, їхати їм звідти чи ні. Мені розповіли про випадок, коли громадяни подзвонили в посольство. Ми знайшли автобус, який може їх доставити до столиці. Але квиток коштує 30 доларів. Вони сказали — ні, це дорого.

Зараз ви читаєте новину «Наші лікарі не можуть виїхати з лівійського Бенгазі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі