середа, 19 червня 2019 00:01

Наприкінці літа можливі буревії

Україну накрила спека і грози. 16–17 червня сильні зливи з градом та шквальними поривами вітру пройшли майже в усіх регіонах.

Спека змушує українців шукати альтернативу, якщо поряд немає річок і ставків. У містах сім'ями йдуть до фонтанів. Діти бавляться у струменях води. Дорослі лише мочать ноги.

Водночас у Чернівцях аномальна спека вбила літню жінку. Вона померла на кладовищі, коли відвідувала могили родичів.

У селі Цепцевичі Сарненського району на Рівненщині загорівся трансформатор. Люди лишилися без електрики. Сталося перевантаження мережі.

Спека чергується із сильними грозами. Вихідними у селі Худиківці Тернопільської області випав град розміром з перепелине яйце. Пошкодив городину і сади. Пооббивав горіхи, яблуні, шовковицю.

У Львівській та Херсонській областях через сильні дощі підтоплені понад 230 домогосподарств. На Він­ниччині поривчастий шквальний вітер повалив дерева на автошляхи.

Дощі очікують майже по всій території України. Протягом тижня вони йтимуть у Львівській, Тернопільській, Івано-Франківській, Закарпатській, Волинській областях.

— До кінця тижня спека послабне на всій території країни. Пройдуть зливи і трохи похолодає, — каже синоптик 57-річна Наталія Діденко. — Смуга грозових дощів почнеться із західних регіонів. Попрямує через центральні області на Дніпропетровську, Полтавську й далі на схід. У четвер грози відступлять назад на західні регіони. А в решті областей прогнозуємо знову спеку. Ще сильніше пригріє на вихідні.

Стовпчики термометра коливатимуться — вдень до +31°С, уночі +17–19°С.

Без опадів залишаться Чернігівська, Сумська, Житомирська та Київська області. Найспекотніше — на Луганщині та Донеччині.

В останні дні червня знову похолодає на кілька градусів. Решта літа буде спекотним. Періодично йтимуть сильні короткочасні зливи.

— По всій території України стовпчики термометрів не опускатимуться нижче 29 градусів. Актуальним зараз є південь країни. Там сягатиме до плюс 37. При такій температурі якщо і пройдуть дощі, то короткочасні з поривчастим вітром. Лише в 20-х числах спека трохи спаде. Але не суттєво, до 29 градусів. В інших регіонах теж буде жарко, — говорить народний синоптик 79-річний Леонід Горбань.

У липні прогнозують спеку по всій території України. 4–6 липня пройдуть дощі.

— У серпні проливних дощів побільшає. На них варто розраховувати 2–4 серпня. Із 16 серпня спека постійно чергуватиметься з дощами. При таких температурних гойдалках слід остерігатись буревіїв.

Зараз ви читаєте новину «Наприкінці літа можливі буревії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі