четвер, 17 грудня 2009 20:02

На здоров"я впливають стрес і неправильне харчування

"Головна причина серцево-судинних захворювань — стрес. Цій недузі найважче запобігти, бо для українців щоденні стресові ситуації є нормою, — розповідає президент клініки "Борис" Михайло Радуцький, 41 рік. — Кількість хворих збільшується і через неправильне харчування. Багата на холестерин їжа накопичує на судинах склеротичні бляшки. Через них погіршується циркуляція крові. Добре їсти часник, цибулю, сало. Також корисна середземноморська кухня: червоне вино, оливкова олія й морепродукти".

Кажуть, смерть від серця найлегша.

— Вона швидко настає. Від інфаркту чи інсульту людина може померти за хвилину. Але в неї дуже болить голова, у грудях, лівому плечі, шиї, синіють губи, нігті. Допомогу після нападу мають надати протягом 15 хвилин. За кордоном людину з інфарктом везуть до кардіохірурга. А в нас лікарі просять хворого лягти в лікарню. Люди відмовляються, бо дорого. Стент, який розправляє звужені судини, або шунт для відновлення кровотоку в артеріях серця коштує від 3 тисяч доларів. Якщо запровадити медичне страхування, то оперуватимуть усіх сердечників, а не тільки тих, хто при смерті.

Серце зазвичай дає про себе знати. А от про ракові пухлини пацієнти часто дізнаються пізно. Чи справді через Чорнобиль побільшало онкохворих?

— Забруднене середовище — одна із причин. Але винний не тільки Чорнобиль. У Києві, на Корчуватому, є асфальтовий завод. Від його викидів не менше шкоди. Причини раку досі не вивчені. Це прихована недуга, на початковій стадії вона не проявляється. Загальна слабкість, температура, нудота, схуднення з"являються, коли пухлина вже пускає метастази. Тому варто проходити загальне обстеження раз на півроку. Було б добре поновити щорічний медогляд, як за радянських часів. Або перейняти японську практику, де без гастроскопії (обстеження шлунка, дванадцятипалої кишки за допомогою зонду. — "ГПУ") не пускають на роботу. Лікування раку дороге. За кордоном пересадка кісткового мозку при лейкемії коштує від 8 тисяч євро. В Україні таких операцій не роблять. Лазерне видалення пухлини — від 30 тисяч гривень.

Туберкульоз називають хворобою бідних. Від нього за рік померло 10 тисяч людей. А хвороби дихальних шляхів входять до п"ятірки недуг, від яких помирає найбільше українців.

— Справді, туберкульоз — це соціальна хвороба, яка прогресує через бідність. Її пік в Україні настав після розпаду Радянського Союзу. В Америці немає жодного хворого за останні 50 років, і щеплень не роблять. Ознаки недуги: висока температура, відсутність апетиту, неуважність, запалення лімфовузлів, очей, пришвидшене серцебиття, легеневий хрип. За відкритої форми — коклюшеподібний кашель.

На легеневі захворювання найчастіше скаржаться у промислових районах, на Сході та Півдні. Для шахтарів і металургів це професійні болячки. Через пил із вугільних шахт і забруднене комбінатами повітря там поширена й алергічна бронхіальна астма. Вона є також у західних регіонах через велику кількість квітучої амброзії на полонинах. Астматикам часто дають інвалідність.

Павло Загребельний дуже кашляв

У лютому 2009-го розрив судин спричинив смерть письменника Павла Загребельного. Йому було 84. Мав туберкульоз, на який захворів 1945-го, коли три роки сидів у німецьких концтаборах. Останні вісім років дуже кашляв.

У вересні торік від раку помер письменник 68-річний Юрій Покальчук. Рідні кажуть, він мав хворобу простати. Операції не робили, лікували таблетками й уколами. Через це почала боліти спина і стало важко ходити.

3 серпня цього року від злоякісної пухлини гортані пішов в інший світ 46-річний Сергій Кузьмінський, вокаліст гурту "Брати Гадюкіни".

2008-го через інсульт у Львові на 50-му році життя помер поет Ігор Римарук.

Торік у Лос-Анджелесі від раку померла дружина російського актора Костянтина Хабенського 31-річна Анастасія. У клініці "Седарс-Синай" вона лікувалася 10 місяців. Одразу після пологів у неї виявили пухлину в правій півкулі мозку. Двічі прооперували. На лікування дружини Хабенський витратив понад $500 тис.

Анна УСІК

Зараз ви читаєте новину «На здоров"я впливають стрес і неправильне харчування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі