пʼятниця, 24 березня 2017 00:45

На пам'ятнику Щорсу коневі відпиляли ногу

Автор: ФОТО З САЙТА www.izvestia.kiev.ua
  На пам'ятнику Миколі Щорсу відпиляли половину правої передньої ноги коня. Ця скульптура є пам'яткою національного значення
На пам'ятнику Миколі Щорсу відпиляли половину правої передньої ноги коня. Ця скульптура є пам'яткою національного значення

У ніч на 21 березня невідомі пошкодили бронзовий пам'ятник Миколі Щорсу. Він стоїть на перехресті вул. Петлюри та бульв. Тараса Шевченка, що неподалік Центрального залізничного вокзалу. Відпиляли половину правої передньої ноги коня, на якому сидить радянський полководець. На гранітному постаменті червоною фарбою написали "кат".

13-метрова скульптура була закрита синьо-жовтим полотном. Злодії вилізли нагору по збірній конструкції, до якої кріпилася тканина.

Пам'ятник Миколі Щорсу відкрили 1954-го на честь 300-річчя возз'єднання України та Росії. 1918-го він був одним із ватажків радянських військ, що воювали проти Директорії, очолюваної Володимиром Винниченком. 1919-го після захоплення міста більшовиками Щорса призначили комендантом Києва.

Пам'ятник мали демонтувати торік, за законом про декомунізацію. Міська влада вирішила перенести його в Музей тоталітаризму. Влітку 2016-го учасники добровольчого руху "Організація українських націоналістів" пробували знести споруду. Завадили поліцейські.

Киянин Ярослав Ремпінський опублікував на сайті Київради петицію, щоб демонтувати лише фігуру вершника, а коня залишити. Також обговорювали можливість замінити Щорса на Тараса Шевченка або Нестора Махна.

— Ми вважаємо це актом вандалізму. Всіх цікавить, де відпиляна нога, — каже радник мера з благоустрою Дмитро Білоцерковець, 31 рік.

— Пам'ятник має художню цінність, — говорить художник Олександр Ройтбурд, 56 років. — Це кінна статуя європейського рівня. П'єдестал ідеально вписаний за пропорціями в міське середовище. Щорс — це малозначний вигаданий і міфологізований персонаж. Хлопчик, який загинув у 24 роки. Крові на ньому не більше, ніж на всіх учасниках тих подій.

6 квітня Київрада звернеться до Міністерства культури за дозволом демонтувати пам'ятник.

Зараз ви читаєте новину «На пам'ятнику Щорсу коневі відпиляли ногу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі