вівторок, 10 вересня 2013 07:30

На Хрещатику побили трьох англійців

Автор: фото з сайта www.kp.ua
  Міліціонери й рятувальники розпитують учасників бійки біля столичного кафе ”Шато” ввечері 8 вересня. Трьох англійців відвезли до лікарні
Міліціонери й рятувальники розпитують учасників бійки біля столичного кафе ”Шато” ввечері 8 вересня. Трьох англійців відвезли до лікарні

У неділю 8 вересня біля столичного кафе "Шато" місцеві футбольні фанати побили британських, які приїхали на матч між збірними України й Англії.

— У тому кафе ми часто відпочивали під час Євро-2012, — розповідають гості. — Сиділи на літній терасі. Один із наших вийшов покурити. До нього підбігла зграя, почалася бійка, ми вибігли на допомогу.

Чоловіки в капюшонах закидали іноземців пляшками, у відповідь ті жбурляли вазонами. За кілька хвилин до кафе з'їхалися міліціонери, рятувальники, лікарі. Трьох англійців забрали до лікарень. Одного з них порізали ножем. До ранку біля закладу чергували "беркутівці" в бронежилетах.

Кафе "Шато" розташоване на розі вул. Хрещатик і Прорізна. Зранку 9 вересня тут чергують троє правоохоронців. На тротуарі — плями крові, повсюди розкидана земля з вазонів. Заклад працює як зазвичай. За столиками сидять кількадесят відвідувачів. Найближче відділення міліції — за 40 м.

— Милиционеры приехали через 10 минут. Если бы не они, нам бы все кафе разнесли, — говорить офіціантка.

За 10 м у кіоску торгують водою і цигарками. Поряд стоїть кавомобіль.

— Англійців було чоловік 40, — згадує продавщиця кави 21-річна Ганна. — Сиділи на терасі, горланили свої пісні. Один за "двадцятку" купив у мене українського прапорця, який висів на машині. Почав сваритися з перехожими. Я вже закривалася, коли з Прорізної набігли ті хлопці. Усі в спортивних штанях, кросівках, капюшонах. Жбурляли пляшки, кілька до мене долетіли.

Об 11.00 до "Шато" приїжджають дві бригади з Київводоканалу, змивають кров. Що 50 м на Хрещатику патрулюють міліціонери. Усі тримають буклети з англійськими висловами — відповідями на найпопулярніші запитання іноземців. У сусідньому кафе "Шоколадница" троє британців п'ють пиво "Стелла Артуа".

— Під час Євро в Україні нас приймали, як рідних. Чого фанати побились учора, не знаємо. Це точно був побутовий конфлікт, — говорить Марвін із Лондона. На нозі має татуювання — емблему футбольного клубу "Вест Гем".

Правоохоронці розказують, англійцям надали допомогу й відпустили. Писати заяви до міліції ті відмовилися.

— Бійку спровокували, — вважає британський журналіст Тім Вайт, який був свідком випадку.

В офіційному фан-клубі київського "Динамо" сутички не коментують. Відхрещуються від неї й у неофіційному:

— Чого це вони вирішили, що це футбольні розборки? Такі бійки стаються після матчів, а не до. Це провокація. Мабуть, росіян, бо вони часто їздять до Києва, щоб тільки побитися, — припускає 30-річний Тарас.

— То були не фанати, — переконаний дослідник хуліганських культур 33-річний Іван Семесюк. — Фанати б'ються стільцями, бокалами, а тут були ножі. Цих людей найняли, щоби попсувати імідж України в Європі. Думаю, то російські спецслужби.

Збірні України й Англії зустрічаються на полі спорткомплексу "Олімпійський" увечері 10 вересня. На матчі очікують до двох тисяч британських уболівальників. Із ними приїдуть семеро тамтешніх поліцейських.

Зараз ви читаєте новину «На Хрещатику побили трьох англійців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі