вівторок, 24 січня 2017 05:35

Музей російського мистецтва пропонують перейменувати

Музей російського мистецтва можуть перейменувати в Галерею Терещенків. Проект постанови зареєстрували в Київраді. Нову назву запропонувала 38-річна Олена ЄСКІНА, дружина 62-річного Мішеля Терещенка. Він — мер міста Глухова, що на Сумщині. Родині Терещенків до 1921-го належала двоповерхова будівля закладу.

— Музей розташований в особняку Федора Терещенка, прадіда мого чоловіка. Радянська влада незаконно конфіскувала будинок разом з усіма експонатами. Тепер там — лігво проросійської "п'ятої колони", — розповідає Олена Єскіна. — Ми не претендуємо на власність, лише хочемо відновити історичну справедливість.

Київський національний музей російського мистецтва діє з 1922 року. Тут показують зразки давньоруського іконопису XIII—XVII ст., полотна Івана Айвазовського, Василя Перова, Івана Шишкіна, Іллі Рєпіна, Віктора Васнєцова, Михайла Врубеля. Також — роботи інших митців XVIII—XX ст., які належать до російської художньої школи.

Колектив музею проти переймену­вання.

— Словосполучення "російське мистецтво" означає, що в нас зібрані твори художників російської школи. Хіба Шишкін і Айвазовський відповідають за нинішнє керівництво Росії? Це підміна реальної роботи псевдопатріотизмом і спекуляція на військовому конфлікті, — пояснює Катерина Ладижинська, 45 років, заступник директора закладу.

Зараз ви читаєте новину «Музей російського мистецтва пропонують перейменувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі