вівторок, 05 вересня 2017 05:30

Музей Булгакова на Андріївському узвозі вкрився тріщинами

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Анатолій Кончаковський, перший директор музею Михайла Булгакова, показує тріщини на стіні будівлі. Працівники закладу й місцеві жителі пов’язують це зі спорудженням семиповерхового готельного комплексу навпроти. Він удвічі перевищує дозволену тут висоту
Анатолій Кончаковський, перший директор музею Михайла Булгакова, показує тріщини на стіні будівлі. Працівники закладу й місцеві жителі пов’язують це зі спорудженням семиповерхового готельного комплексу навпроти. Він удвічі перевищує дозволену тут висоту

— Коли працює їхня техніка, в нас трясеться вся будівля, — говорить перший директор музею Булгакова 82-річний Анатолій Кончаковський.

По обіді 31 серпня показує метрові тріщини на стінах. Їх помітили працівники закладу 17 серпня. Утворилися, бо через дорогу будують семиповерховий готель із мансардою, кажуть.

— Тиждень тому поставили сім маяків. Ніби не розходяться. Але треба, щоб спеціалісти обстежили. Бо вже осінь. Дощі поллють, а тоді морози вдарять — хоч би не завалилося, — продовжує Анатолій Петрович. — Цей музей — моє дітище, створювали його з колегами 1989-го. Будівля має історичну цінність. У народі її називають домом Турбіних із роману "Біла гвардія". Письменник Михайло Булгаков жив тут 13 років, до 1919-го.

До нас часто приїжджають іноземні делегації. Сьогодні будуть поляки. Та мова не лише про музей. Андріївський узвіз — вулиця унікальна з історичними житловими спорудами, Андріївською церквою. Це фактично заповідна зона, тут не можна будувати.

Виходимо на ґанок у внутрішній двір.

— До того як затріщали стіни, тут стався зсув ґрунту, — показує на ділянку між музеєм і приватним будинком. — 4-метрове провалля вже засипали. П'ять КамАЗів землі вбухали.

Із будинку навпроти виходить господар у білому картузі. Називається Володимиром.

— Земля все одно просідає. Гараж перестав закриватися, — говорить. — Пам'ятаю, коли стався обвал. Земля плавно, як ліфт, сповзла вниз. А до того тріщини з'явилися між хатою і відмосткою, між плитами в гаражі.

— Під час зведення підпірної стінки паля частково пробила дренажну систему. Тепер тут треба прокладати водовідвід, щоб не було затоплення, — розповідає 65-річний Анатолій Бойко, директор Спеціалізованого управління проти­зсувних підземних робіт.

Майданчик готельного комплексу площею 1,9 га обгороджений зеленим парканом. За ним видно будівельний кран. Заклад на 182 номери, з ресторанами, фітнес-центром і паркінгом на 25 машин зводить фірма "Макрон". Закінчити планують у другому кварталі 2018-го.

Будівництво незаконне, вважають місцеві жителі. Можна зводити будівлі до 12 м, а готель буде удвічі вищий.

— "Макрон" не має дозволів. Наприкінці 2016 року міськадміністрація й прокуратура виявили порушення. Одного посадовця притягнули до відповідальності, — говорить Ольга Рутьковська з громадської організації "Громада Андріївського узвозу".

— Усі необхідні документи на будівництво ми отримали 2010-го, — каже директор "Макрону" Валерій Павлюк, 43 роки. — Проект пройшов державну будівельну експертизу, неодноразові комплексні перевірки Київської міськадміністрації та прокуратури. За власні гроші встановили протизсувні споруди. Вони утримують приватні садиби й гору, що межує з нашою земельною ділянкою.

У садибі Олександра Мурашка обвалився балкон

У центрі міста обвалилася частина балкону на другому поверсі чотириповерхівки. Вона входить до комплексу садиби художника Олександра Мурашка на вул. Мала Житомирська, 12. Уламки бетону звалилися на тротуар.

Будинок звели 1913-го. У ньому проживають дев'ятеро осіб із двох сімей — викладача університету та двірника. Решту жителів відселили майже 10 років тому.

— Будинок у комунальній власності. Опалення немає. Гріємося обігрівачами, — розповідає двірник Ольга Божко. — Нещодавно дах полагодили, але дірки з'явилися знову. Ніби хтось навмисно робить. Думаю, й обвалення не випадкове. Експертиза визнала будинок аварійним лише на 27 відсотків. Міська влада збирається реставрувати його.

Зараз ви читаєте новину «Музей Булгакова на Андріївському узвозі вкрився тріщинами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі