пʼятниця, 09 липня 2010 04:13

Мобільний рознесло на шматки

Завідувач реанімації Львівської обласної дитячої лікарні ОХМАТДИТ 66-річний Тарас Садовий у медицині 40 років. За цей час бачив чимало людей, яких уражала блискавка:

— Востаннє це було на початку червня. Блискавка вдарила 15-річного хлопця. З друзями ховалися від грози у недобудованій хаті в полі. Мобільний був вимкнений, але блискавка його рознесла на дрібні шматки. Влучила хлопцеві в яремну ямку під шиєю, де сходяться ключиці. І вийшла в лівій п"яті — там була рвана рана.

Байдуже, куди влучила блискавка, — в ногу чи голову. Вона все одно зачепить серце. Бо це єдине місце в організмі, в якого існує своя електропровідна система. Тому важливо вчасно надати медичну допомогу: дихання рот у рот і закритий масаж серця. Інакше на третю-четверту хвилину може наступити смерть мозку.

Невідомо, як діятиме блискавка. Вона може не залишити слідів на тілі, але пробити внутрішні органи. Або навпаки: пройде зовні — спалюючи одяг та взуття. Чи виживе людина, залежатиме від того, наскільки швидко блискавка проскочить через тіло. Людина не пам"ятає удару, бо втрачає свідомість.

Блискавку може притягнути і вимкнений мобільний, і холодильник. Якщо застала на вулиці, не ховайтеся на зупинці, під деревом. Біжіть у закрите приміщення: магазин чи кафе.

Я не вірю, що після цього в людей відкриваються надможливості. Потерпілі лише хочуть, щоб так було.

Зараз ви читаєте новину «Мобільний рознесло на шматки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі