пʼятниця, 20 жовтня 2017 07:35

Місто відмовилося від централізованого опалення

Від централізованого опалення відмовилося місто Трускавець у Львівській області. Всі його жителі перейшли на індивідуальне опалення.

— Перехід тривав шість років. Більшість людей установили газові котли, — говорить міський голова Андрій Кульчинський. — Малозабезпеченим сім'ям ми виділяли кошти з регіонального бюджету. Давали багатодітним, пенсіонерам і безробітним від 3 до 8 тисяч гривень на встановлення індивідуального опалення. Сума залежала від метражу квартири, доходу сім'ї та кількості людей, які живуть у помешканні. Загалом витратили майже 4 мільйони гривень.

Індивідуальне опалення скорочує витрати на тепло до 40% щомісяця.

— Люди платять лише за спалений газ. Це коштує в середньому 900 гривень у місяць, замість 1700, що нараховували раніше, — розповідає директор комунального підприємства "Трускавецьтепло" Руслан Крамар. — Індивідуальне опалення зручне, бо його можна увімкнути чи вимкнути в будь-який час. Це теж допомагає економити. Газове опалення встановили майже 70 відсотків жителів. Решта — електричне.

Від централізованого опалення відключені всі об'єкти соціальної інфраструктури. Перехід на автономну систему був поступовий. На два роки вперед прогнозували, яку котельню виводимо з експлуатації. І до моменту відключення будували окремі котельні для установ, що раніше підключали до спільної мережі. Іншого варіанту перейти на індивідуальне опалення не було. Хіба переробляти повністю тепломережу міста.

Шість років тому від централізованого опалення відмовився Ужгород.

Одеська мерія припинила централізоване гаряче водопостачання жителям міста. Рішення ухвалили депутати на сесії міськради 4 жовтня.

"Проведений аналіз свідчить, що в останні роки споживання гарячої води значно знизилося через високу вартість послуги. Збиток від постачання води становить майже 100 мільйонів гривень", — ідеться в рішенні.

Зараз ви читаєте новину «Місто відмовилося від централізованого опалення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі