вівторок, 02 грудня 2008 16:47

Мінімальна зарплата зросла до 605 гривень

Із 1 грудня мінімальна зарплата в Україні становить 605 грн. Це передбачено держбюджетом-2008. Досі було 545 грн. Від нововведення виграють працівники промислових підприємств. Бо розмір зарплати обраховують за тарифною сіткою, відштовхуючись від мінімальної.

— Робітникам із першим найнижчим розрядом роботодавці зобов"язані давати 120 процентів від мінімальної заробітної плати, — пояснює Людмила Денісова, 48 років, міністр праці й соціальної політики України. — Це передбачено Генеральною угодою між підприємствами, профспілками й урядом.

Однак працівникам, яким платять із міського або державного бюджету, — освітянам, медикам, працівникам культури — зарплату не підвищуватимуть. Працівники першого розряду за їхньою тарифною сіткою отримуватимуть 545 грн. Такий рівень мінімальної зарплати запровадили з 1 жовтня.

У листопаді уряд недорахувався 1 млрд грн надходжень від податківців і митників. Тому вирішив економити бюджетні кошти.

— Мінімальну зарплату бюджетників залишать на попередньому рівні, — зазначає Олександра Бетлій, 30 років, з Інституту економічних досліджень та політичних консультацій. — Переглянути її можуть з 1 січня наступного року. Або після виходу країни з економічної кризи.

Зараз ви читаєте новину «Мінімальна зарплата зросла до 605 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі