четвер, 26 березня 2009 19:55

Метеорологи фіксують погоду що три години

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Інженер столичної гідрометеостанції Лариса Журавель стоїть на ожеледному станку. Льод, який з’являється на натягнутих струнах, попереджає метеорологів про ожеледь
Інженер столичної гідрометеостанції Лариса Журавель стоїть на ожеледному станку. Льод, який з’являється на натягнутих струнах, попереджає метеорологів про ожеледь

"Як тільки починається весна, то в нас крадуть термометри, які показують мінімальну й середню добову температури. Три роки тому підлітки-хулігани покрали всі такі прилади. Ми ставили тоді прочерки у спостереженнях, поки нові не придбали. Один ртутний термометр коштував позаторік дві тисячі гривень", — розповідає "ГПУ" Лариса Журавель, 34 роки, інженер Київської гідрометеорологічної станції.

Вона розташована на просп. Науки, 37, що на масиві Корчувате. Працює на станції 14 осіб. Територія — 4 га. Уся площа огороджена металевим парканом. Охорони нема.

Столичні гідрометеорологи заміряють температуру, вологість, напрямок і швидкість вітру. Ці дані передають синоптикам. Ті аналізують отриману інформацію, складають прогнози.

— Знімаємо дані кожних три години: о 8.00, 11.00, 14.00 і далі, так само — серед ночі. В один і той самий момент метеорологи усіх країн, які входять до світової метеорологічної організації, заміряють погоду, — пояснює Лариса Журавель.

Щоночі на станції запускають зонд, який вимірює швидкість і напрямок вітру, тиск, вологість і температуру у верхніх шарах атмосфери. Це наповнена воднем гумова куля діаметром 1,5 м. До неї прикріплений датчик. Зонд літає 1,5 год., вимірює дані на висоті до 3 км, передає їх на екран радіолокатора. Потім куля лопає і падає, як правило — на полях Київщини. Зонд може виявляти циклон за три доби. Один його пуск коштує 680 грн.

Лариса Журавель із дитинства мріяла стати географом. На київській метеостанції працює із 2005-го. Перед тим працювала 11 років метеорологом у смт Сарата в Одеській області. Каже, що заробляє 1500 грн. Додає, що роботу любить і змінювати не збирається.

— Якщо попрацюєш тут рік, то не вийдеш на вулицю і не скажеш, що там погана погода. Я навіть не звертаю уваги на сюжет у фільмах. Оцінюю лише пейзажі, в умі характеризую хмари. Це — кумулюси, а це — цируси вертибратуси, — жартує Лариса.

У понеділок метеорологи та синоптики у всьому світі святкували свій професійний день.

Зараз ви читаєте новину «Метеорологи фіксують погоду що три години». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі