пʼятниця, 25 вересня 2009 07:18

Матір і доньку лікують від сказу

38-річній Наталії Петровській та її доньці 12-річній Руслані з села Бортники Тульчинського району Вінниччини роблять уколи в місцевій райлікарні від сказу. Перший курс лікування матері спеціальною вакциною — гамаглобуліном — коштував державі 1,5 тис. грн, а доньці — 1 тис. грн.

— Ще в серпні лисеня забігло на наше подвір"я, зчепилося з собакою. Обійшлося без крові, — пригадує Наталія Іллівна. — Через годину собака знову загавкала. На цей раз лисеня таки вкусило прив"язану козу за губу і та не своїм голосом заверещала.

Жінка догнала лисицю і заколола її вилами, обробила козі глибоку рану. Ветфельдшер Микола Осадчий порадив здоювати молоко окремо, спостерігати за твариною.

— Через чотири тижні помітила, що ввечері коза забилася в куток сарая. Боялася мене, здригалася. Приїхали ветеринари. Наказали не чіпати її, у сарай не заходити. Зранку забрали її труп. Через кілька днів підтвердили — то був сказ, — пригадує Наталія.

Нарікає, що лиси в селі поїли всіх курей.

— Багацько вже й не тримають тих курей, — продовжує Петровська. — Я теж. Лише гуси, і то пасу їх годину-дві. Не раз бачила, як стара лисиця через наш город курей носила. У кінці сусідського городу лиси живуть на лугу, мають нори. Їх там багато.

Петровські живуть в одній із хат на вул. Набережній, 22. Решта домів пустують. Усе навкруг заросло бур"яном.

Минулого місяця біля сусіднього села Кленове мисливці вбили на полюванні лиса. Ветекспертиза встановила, що тварина була скажена.

— Шкода, що в районі не працюють бригади по знищенню бродячих тварин, — нарікає завідувач епідеміологічним відділом Тульчинської райсанепідемстанції Анатолій Черниш, 44 роки. — Ніхто ж не може сказати, чи була тварина здорова.

Зараз ви читаєте новину «Матір і доньку лікують від сказу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі