вівторок, 25 квітня 2017 07:40

Машина ОБСЄ підірвалася на міні

Автор: REUTERS
  Понівечений вибухом автомобіль, у якому їхали члени Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ
Понівечений вибухом автомобіль, у якому їхали члени Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ

23 квітня об 11:17 автомобіль спеціальної моніторингової місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі підірвався на міні біля села Пришиб. Його зараз контролює так звана ЛНР. Один член місії, американець, загинув. Громадяни Німеччини й Чехії потрапили до лікарні.

— Злочин стався на території, яка контролюється Росією та її бойовиками. Ми розглядаємо його як чергову спробу Москви залякати спостерігачів, звести нанівець зусилля України й світової спільноти щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі, — каже Мар'яна Беца, 39 років, представниця Міністерства закордонних справ України.

— Треба дочекатися реакції президента Сполучених Штатів, оскільки загинув американець. Не виключаю, що з'являться заклики прибрати місію. Бо на окупованій частині України не можуть гарантувати її безпеку, — говорить військовий експерт 51-річний Олег Жданов. — Також можуть згадати про її ефективність. Зараз виконує свої функції не більше як на 10 відсотків. Але якщо місію згорнуть, буде гірше. Її присутність дає шанс, що загострення найближчим часом не буде. Ідеться й про збільшення обстрілів, і про наступальні дії на стратегічні об'єкти. Поки там є представники ОБСЄ, бойовики на це не наважуються. Друге: ми випадемо з міжнародно-правового поля, якщо Європа припинить відстежувати події на Донбасі. А потім можемо втратити підтримку Заходу.

Останні півроку спостерігаємо паузу в Мінському процесі. Тому РФ вирішила качнути ситуацію й подивитися, як відреагує НАТО. Припускаю, російська сторона заявить, що треба зустрічатися на Мінському або нормандському майданчику. Що варто натиснути на Україну щодо виконання домовленостей.

Києву потрібно шукати нові способи ведення переговорів. І зробити Росію стороною-відповідачем.

Зараз ви читаєте новину «Машина ОБСЄ підірвалася на міні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі