четвер, 27 серпня 2020 07:51

Марш захисників тривав чотири години

Автор: REUTERS
  Учасники Маршу захисників України несуть Державний прапор під час святкування 29-ї річниці Дня Незалежності України. Захід проводять ветеранські організації другий рік поспіль як альтернативу офіційній програмі святкувань. Київ, 24 серпня 2020 року
Учасники Маршу захисників України несуть Державний прапор під час святкування 29-ї річниці Дня Незалежності України. Захід проводять ветеранські організації другий рік поспіль як альтернативу офіційній програмі святкувань. Київ, 24 серпня 2020 року

24 серпня о 10:00 у столичному парку ім. Тараса Шевченка збираються тисячі людей. Більшість у військовій формі та камуфляжі. П'ють каву, спілкуються.

— Мій син Денис був у 40-й бригаді "Дика качка". Його вбили 22 січня під час оборони Донецького аеропорту. Кинувся з гранатометом проти танку, — говорить Надія Попович. На її голові чорна пов'язка, у руках — портрет чоловіка у військовій формі. Поруч — двоє хлопців-школярів. Один у військовому кашкеті, що на кілька розмірів більший за його голову. — Це його діти. Неправильно казати, що Денис загинув. Гинуть під машинами, під час нещасних випадків. А наші захисники віддають життя за Україну. Вони теж хотіли жити, але розуміли, що, крім них, нікому захищати нас. Син був бакалавром. Коли його ховали, прийшло запрошення в магістратуру.

Біля пам'ятника Тарасові Шевченку майорять прапори ОУН-УПА, синьо-жовті, кримськотатарські та червоно-чорні. Цьогоріч до них додалися біло-червоні — на підтримку Білорусі. З аудіоколонок звучать пісні гурту "Козак Систем" та "Воины света" білоруського гурту "Ляпис Трубецкой".

На цегляній огорожі парку сидить військовий, раптом падає, скручується в клубок і труситься. Троє побратимів обливають його водою. Лікарі міряють пульс і приводять до тями.

На розі вул. Володимирської та бульв. Тараса Шевченка формують 48 колон із ветеранів російсько-української війни, родин Героїв Небесної сотні, полонених і зниклих безвісти, волонтерів, військових капеланів.

Першими йдуть родини полеглих з їхніми портретами. У вишиванках та скорботному одязі. Всі дотримуються дистанції, але більшість — без масок. За ними — коробка жіночого ветеранського руху в чорних футболках і з такими ж прапорами. Потім — військові медики.

Окремою коробкою крокують кримські татари, які воювали на Донбасі. Чоловіки переважно з бородами, у піксельній формі. До лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва час від часу підбігають сфотографуватися люди.

Учасники колони з гаслом #Free несуть плакат "Муки невинних провокують повстання". Підтримують фігурантів справи про вбивство Павла Шеремета — Яну Дугарь, Андрія Антоненка (25 серпня йому продовжили арешт до 23 жовтня. — ГПУ) та Юлію Кузьменко. Активісти скандують: "Путін ху*ло, Зеля — сцикло, Аваков — чорт!" Військові з усіх областей України тримають прапори своїх частин.

— Держава вирішила не проводити парад. Та у нас є свій, — каже 43-річний Олег Петрович, військовослужбовець 95-ї бригади. — Президент каже про мир будь-якою ціною, але такого миру нам не треба. Це не те, чого ми прагнули. Будемо боротися.

Здалеку чути звук волинки. Люди з дітьми підходять до військових капеланів. Ті благословляють хлопців і дівчат.

— Привіт, Полтава! — вигукують учасники ходи до телеведучого й блогера Андрія Полтави. Він позує для селфі на мобільний телефон.

На заході чергує поліція діалогу, працівники МВС із собаками й машини швидкої допомоги. Неподалік корпусу Медичного університету Богомольця на бульв. Шевченка по центру дороги стоїть чорний мікроавтобус "Фольксваґен". З його привідчиненого вікна стирчить масивний об'єктив відеокамери. Час від часу його розвертають у різні боки.

За коробкою військових Київської області люди несуть 30-метровий Український державний прапор. За ним — чоловіки у чорних козацьких шапках і вишиванках. Один несе емблему "Чорні Запорожці". Чоловік у центрі тримає чорний прапор із написом "Україна або смерть". Біля нього дві доньки у вишиванках.

— Може нас би тут і не було в День Незалежності, якби президентом був не Зеленський. А так доводиться показувати владі, що нам ця країна небайдужа. Схоже, людей цього року більше, ніж торік, — говорить 32-річний Владислав Загородній з Історичного товариства "Чорні запорожці". Він з однодумцями приїхав із Черкащини. — Хочемо підтримати захисників України, які виборюють незалежність від Росії на Донбасі. Атмосфера тут нагадує Холодний Яр або Революцію гідності. На таких маршах відчуваєш, що ти — серед своїх.

Колона ветеранів несе плакат із написом "З Незалежністю не жартують". Скандують: "Одна, єдина, соборна Україна!" Попереду — п'ятий президент Петро Порошенко з дружиною Мариною, голова партії "Європейська солідарність" Олександр Турчинов, генерал-лейтенант Михайло Забродський.

Колони прямують на майдан Незалежності. Захисників вітають люди у вишиванках, з квітами. Багато прийшли з дітьми. Деякі стають на коліно, щоб висловити вдячність.

Ближче до опівдня накрапає дощ. Людей це не відлякує.

— Марш — це символ нашої незалежної України, опору російській агресії, — каже переселенець з окупованого Криму 37-річний Сергій.

Марш захисників триває 4 год. Біля стели Незалежності учасники співають гімн і проводять віче.

У відзначенні Дня Незалежності по країні взяли участь 48,5 тис. українців, повідомила Національна поліція. Організатори Маршу захисників кажуть, що лише в Києві на захід зібралося понад 70 тис. людей.

Зараз ви читаєте новину «Марш захисників тривав чотири години». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі