четвер, 23 липня 2020 07:56

Максим Кривош 12 годин тримав у заручниках пасажирів автобуса

Автор: REUTERS
  На лобовому склі пасажирського автобуса, що їхав маршрутом із Берестечка на Краснилівку Волинської області, видно отвори від куль. Їх випустив зі стрілецької зброї Максим Кривош. Він у вівторок захопив заручників і утримував у салоні автобуса на Театральному майдані Луцька. Час від часу стріляв і кидав із розбитих вікон пакети з вибухівкою
На лобовому склі пасажирського автобуса, що їхав маршрутом із Берестечка на Краснилівку Волинської області, видно отвори від куль. Їх випустив зі стрілецької зброї Максим Кривош. Він у вівторок захопив заручників і утримував у салоні автобуса на Театральному майдані Луцька. Час від часу стріляв і кидав із розбитих вікон пакети з вибухівкою

Вранці 21 липня на центральній площі Луцька 44-річний Максим ­Кривош, псевдонім Плохой, узяв у заручники 13 пасажирів міжміського автобуса Берестечко — Краснилівка.

— Він подзвонив нам близько 9:30. Сказав, захопив автобус із 20 людьми. Має велику кількість зброї. Ще в одному людному місці заклав вибухівку, — каже Юрій Крошко з Волинської обласної поліції. — Частину заручників установили, але на дзвінки люди не відповідали. Кривош висунув вимоги, але конкретики в них немає. Каже про невдоволенням ситуацією в країні, режимом. Точно не могли зрозуміти, чого він хоче. В автобусі лунали постріли.

Згодом свої вимоги опублікував у соц­мережах та розіслав родичам заручників. Хотів, щоб керівники судів, міністерств, прокуратури, парламенту, церков публічно визнали, що вони — терористи в законі. Президент Володимир Зеленський мав закликати подивитися фільм "Земляни". Це документальна стрічка 2005 року присвячена проблемі жорстокого поводження з тваринами.

Активіст Назар Приходько опублікував телефонний дзвінок Кривоша до одного з родичів заручниці.

"Я вибачаюся, що твої жінка і син тут опинилися зі мною, але така вже сталася ситуація, — говорить Кривош у телефонному дзвінку. — Дивися, зараз я на вайбер твоїй мамі скину свої вимоги, а ти шукаєш якомога більше журналістів і розсилаєш їм. Поясниш ситуацію, що у Луцьку захоплено автобус. Там усередині все розбито, купа вибухівки. Крім того, міна є в Луцьку, заложена окремо. Головне, щоб були виконані вимоги, вони дуже прості".

До захопленого автобуса прибув спецназ, стягнули важку техніку, снайпери зайняли бойові позиції. У Луцьк приїхав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков і заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.

— Дуже нетипове захоплення і злочинець. В Україні рідко беруть заручників за таким сценарієм, — каже юрист-кримінолог Анна Маляр. — За останні 10 років у реєстрі судових рішень є 21 вирок за захоплення заручників. Майже всі випадки — це організовані групи, які на цьому заробляли. Рідше трапляються наркомани чи крадії, які беруть у заручники випадкових свідків. У Луцьку вимоги зловмисника говорять про його неадекватність — звернення до всіх гілок влади з вимогою у чомусь там зізнатися. Проте людина готувалася, мріяла про славу — адже в поліцію заявив сам, зробив це вранці, щоб у преси було вдосталь часу це висвітлювати.

Максим Кривош двічі судимий. Про ув'язнення написав книжку "Философия преступника".

— Підозрюваний — громадянин України, але народився у селищі Гай Оренбурзької області Росії, — говорить заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, 41 рік. — Провів за ґратами близько 10 років. 1994-го його звинуватили у розбої, ­шахрайстві, вимаганні, незаконному зберіганні зброї та самовільному присвоєнні владних повноважень. 2005 року попався на бандитизмі й незаконному поводженні зі зброєю і вибухівкою.

Заручників Кривош утримував до 21:43. Першими звільнили літню жінку, вагітну та підлітка. Згодом — решту. Зловмисник здався. Його затримали. Відкрили кримінальну справу про тероризм і незаконне зберігання зброї.

В Офісі президента кажуть, що це сталося завдяки переговорам Зеленського з терористом. У фейсбуці президента опублікували відео, де він російською мовою каже: "Фільм "Земляни" 2005 року. Дивитися всім". Згодом пост видалили.

Артем Кривош мав спільника, якого затримали в Харкові. Той погодився допомагати слідству. Вдома у чоловіка знайшли гранати й автоматичну зброю.

Зараз ви читаєте новину «Максим Кривош 12 годин тримав у заручниках пасажирів автобуса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі